Δύσκολη ήταν η νύχτα της Δευτέρας 1/7 για τους πυροσβέστες που δίνουν τη δική τους μάχη με τις φλόγες ενώ συνεχίζουν να μαίνονται οι φωτιές στην Κω και στη Χίο. Οι Αρχές προχώρησαν σε εκκένωση ξενοδοχείων ενώ έξι άτομα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου υπάρχει η αισιοδοξία τις επόμενες ώρες να έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στην Κω ενώ ένας άνδρας συνελήφθη για εμπρησμό καθώς εντοπίστηκε να καίει χόρτα στη Χίο.

Όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες. Εβδομήντα πυροσβέστες, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας από Αθήνα, Ελευσίνα, Ρόδο πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες επιχειρούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα αποτρέποντας τη φωτιά να επεκταθεί στην Καρδάμαινα.

Παράλληλα τα ξημερώματα της Τρίτης 2/7 συνεδρίασε το Συντονιστικό υπό τον διοικητή της διοίκησης των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Δωδεκανήσου ενώ εθελοντές προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, χυμούς και νερά στους φιλοξενούμενους στους δημόσιους χώρους και καταλύματα.

Περίπου 10.000 κάτοικοι και επισκέπτες πέρασαν το βράδυ σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία ενώ δεν κινδύνεψαν κατοικίες.

Αν και τα ξημερώματα υπήρξε η πληροφορία ότι η φωτιά στην περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδάμαινα βρίσκεται σε ύφεση, η Πυροσβεστική δεν την επιβεβαίωσε.

Μετέφεραν με τουριστικά λεωφορεία τους κατοίκους και τους τουρίστες

Σε ξενοδοχεία παρακείμενων οικισμών στο Μαρμάρι, στο Στάδιο της Αντιμάχειας καθώς και σε σχολεία μεταφέρθηκαν με τουριστικά Λεωφορεία κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας καθώς η φωτιά που ξέσπασε στις 11:50 το πρωί στις Πόρτες Αντιμάχειας απειλεί τον οικισμό.

Μεγάλα ξενοδοχεία της Καρδάμαινας εκκενώθηκαν ενώ έφτασε από τη Ρόδο με το πλοίο της γραμμής κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δυο οχήματα και 12 άνδρες.

22:35 Η εικόνα γύρω από την Καρδάμαινα αυτή τη στιγμή.

Posted by Kosnews24.gr on Monday, July 1, 2024

Τα αεροσκάφη σταμάτησαν τις ρίψεις με το που έπεσε το φως του ηλίου τη Δευτέρα αλλά παραμένουν στη Κω ώστε να ξεκινήσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης με το πρώτο φως της μέρας.

Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες.

«Η Κως δοκιμάζεται»

Η Κως δοκιμάζεται αναφέρει σε ανακοίνωση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας ότι η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς . Ειδικότερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής:

«Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγει νικήτρια και από αυτήν την μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της».

Έκκληση απηύθυνε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Επείγον! Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας».

Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της…

Posted by Γιώργος Χατζημάρκος on Monday, July 1, 2024

Ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σε ανάρτησή του στο Facebook απηύθυνε έκκληση για βοήθεια από εθελοντικές ομάδες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Επείγον!

Χρειαζόμαστε άμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά παραμένουν τα δημόσια κτίρια της Αντιμάχειας, το συγκρότημα Λυκείου και Γυμνασίου, το Δημοτικό Σχολείο και η αίθουσα της Κοίμησης, όπου μπορούν να κατευθύνονται κάτοικοι και επισκέπτες της Καρδάμαινας μετά την εκκένωση λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στους ίδιους χώρους μπορεί να κατευθύνεται η εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται για την περίθαλψη των συνανθρώπων μας».

Επειγον !Χρειαζόμαστε αμεσα εθελοντικές ομάδες και νέους ανθρώπους να σπεύσουν να συνδράμουν στο έργο μας. Ανοιχτά…

Posted by Θεοδόσης Νικηταράς – Δήμαρχος Κω on Monday, July 1, 2024

Τραυματίστηκαν πυροσβέστες και ένας εθελοντής στη Χίο

Στη Χίο, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το Μετόχι Σιδηρούντας ενώ το μέτωπο κινείται προς την παραλία της Ελίντας.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης 4 πυροσβέστες και ένας συνταξιούχος πυροσβέστης που συμμετείχε εθελοντικά τραυματίστηκαν.

Φέρουν ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου, όπου μέχρι τις 6.30 μ.μ. βρίσκονταν στα ΤΕΠ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο έργο της Πυροσβεστικής μέχρι και την δύση του ηλίου από αέρος συμμετείχαν 2 ελικόπτερα, 3 air tractors και 2 canadair.

Μάλιστα, στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Λάμπη της Τοπικής Κοινότητας Σιδηρούντας στη νήσο Χίο και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος κρατείται και θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών

Φωτιά και στην Κρήτη

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στην Κρήτη. Έχει εκκενωθεί ο οικισμός Κατωφύγι μετά την ειδοποίηση από το «112». Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας σε αγροτική περιοχή του δήμου Βιάννου στο Ηράκλειο.

Στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με 16 πυροσβέστες αλλά και η ομάδες πυρόσβεσης από την πολιτική προστασία του δήμου, δύναμης 40 ατόμων.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης η φωτιά παρότι βρίσκεται κοντά στα σπίτια του χωριού έχει εκδηλωθεί μέσα σε ρεματιά ενώ το βραχώδες έδαφος δεν ευνοεί την εξάπλωση της.

Στο σημείο βοηθώντας το έργο της Πυροσβεστικής επιχείρησαν δύο ελικόπτερα από την βάση του Ηρακλείου.