Η αντίστροφη μέτρηση για τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων να καλέσουν ειδικό επιστήμονα προκειμένου να συντάξει έκθεση επικινδυνότητας για το ακίνητό τους έχει ξεκινήσει. Η προθεσμία εκπνέει στις 21 Ιουνίου και στη συνέχεια μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να γίνει και η δήλωση συμμόρφωσης.

Μετά τις αντιδράσεις μετατέθηκε για του χρόνου το θέμα της αντικατάστασης κουφωμάτων, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετές γκρίζες ζώνες, καθώς ενδέχεται να απαιτηθούν δαπανηρές παρεμβάσεις όπως μάντρες και αντικατάσταση στέγης, ανάλογα με την περίπτωση. Για φέτος, βέβαια, απαιτούνται μόνο καθαρισμοί και προληπτικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», έχουν υποβληθεί 121.649 δηλώσεις καθαρισμού και 999 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα. Η σκυτάλη περνά πλέον στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν ελέγχους και να προχωρήσουν σε πρόστιμα όπου απαιτηθεί.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και όχι η επιβολή προστίμων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος.