Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων έδωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι «η συγγραφή αυτής της ΚΥΑ ξεκίνησε το 2022, θεσμοθετήθηκε το 2023 και για το 2023, που ήταν η πρώτη χρονιά που δημοσιεύτηκε ο κανονισμός, η εφαρμογή ήταν προαιρετική και με σύσταση σε όλα τα ακίνητα, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής. Άρα, έχουμε ήδη σε εξέλιξη μια πρώτη χρονιά με την οποία ήταν θεσμοθετημένη η ΚΥΑ και είχε δοθεί κατεύθυνση σύστασης ή εφαρμογής της. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι το οποίο ήρθε το 2024. Το 2024 υπάρχει μόνο η υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας. Δηλαδή ποια; Αυτά που αφορούν τον καθαρισμό του οικοπέδου μας, τον περιορισμό και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλών και την κατάθεση μίας τεχνικής μελέτης από έναν ειδικό επιστήμονα -έχει πάρα πολλές ειδικότητες που μπορεί να τις κάνει-, η οποία τι αναφέρει; Αναφέρει το περίγραμμα του κτιρίου μας, το περίγραμμα του ακινήτου, τη βλάστηση που έχει μέσα, καθώς επίσης και κάποια μέτρα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να γίνει το ακίνητό του ανθεκτικό σε περίπτωση φωτιάς.

Το 2025 και το 2026 έχουμε μέτρα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας για κτίρια που χαρακτηρίζονται υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας, ενώ το 2026 για κτίρια που χαρακτηρίζονται χαμηλής και μέσης. Ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις το 2025 και το 2026; Άμα κάνεις μία ριζική ανακαίνιση στο ακίνητο σου και ο προϋπολογισμός ξεπερνάει το 15% ή είναι πάνω από 20.000, πρέπει να βάλεις κάποια υλικά, τα οποία είναι πυράντοχα. Αφού την κάνεις που την κάνεις την ανακαίνιση, τουλάχιστον φρόντισε αυτά τα υλικά, τα οποία θα διαλέξεις, να είναι ανθεκτικά στη φωτιά».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε: «Κοιτάξτε, εσείς που είστε στην Αγία Παρασκευή, προφανώς και βρίσκεστε σε πολυκατοικία, η οποία είναι απέναντι από το βουνό. Δεν έχετε υποχρέωση να κάνετε τίποτα.

Το ίδιο συμβαίνει και για όσους βρίσκονται πλησίον αλσών, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο κτήμα Συγγρού, στα διάφορα κτήματα ή άλση, τα οποία βρίσκονται εντός των αστικών περιοχών. Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να υποβάλετε κάτι, αυτό είναι στην αρμοδιότητα του Συνδέσμου για την παρακολούθηση του δάσους. Δεν έχετε να κάνετε εκτός από τον καθαρισμό, αν έχετε μονοκατοικία, η οποία μονοκατοικία έχει κάποια φύτευση, θα πρέπει ουσιαστικά να καθαρίσετε την περιμετρική σας φύτευση».

Για όσους έχουν σπίτι μέσα σε δασική έκταση, που δεν είναι κοντά σε αστική περιοχή αλλά και για το πού πρέπει να απευθυνθεί το κοινό, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι: «Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες για τις οποίες καθορίζεται η επικινδυνότητα των ακινήτων, των γηπέδων, των οικοπέδων, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι. Αυτές οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με κάποια χαρακτηριστικά. Έξι κριτήρια είναι: τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, οι κλιματολογικές συνθήκες, η κλίση που έχει το ακίνητο σας, η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη και οι υποδομές και τα δίκτυα. Δηλαδή, αν υπάρχει στο οικόπεδό σας μέσα κολυμβητική δεξαμενή ή αν υπάρχει κάποια δεξαμενή. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε βάλει κάποιες ενδεικτικές προϋποθέσεις. Αν το ακίνητό σου βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 300 μέτρων από δασική περιοχή -και ξαναλέω όχι όταν πρόκειται για εντός σχεδίου περιοχές-, τότε είσαι σε αυτή την περίπτωση που πρέπει να καλέσεις έναν ειδικό επιστήμονα, ο οποίος δεν είναι κατ’ ανάγκην μηχανικός, είναι πάρα πολλοί σε ειδικότητες, τις οποίες μπορείς να καλέσεις (και το κάναμε αυτό για λόγους περιορισμού του κόστους), ο οποίος θα σου κατατάξει το ακίνητο σου με βάση την επικινδυνότητα αν είναι χαμηλή, μεσαία, υψηλή ή ιδιαίτερα υψηλή. Οπότε ανάλογα με την κατάταξη αυτού του οικοπέδου θα σου προτείνει και τα προβλεπόμενα μέτρα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι: «εντός σχεδίου, όταν είμαστε και έχουμε κοντά μας δάσος, άλσος ή οτιδήποτε, πρέπει να κάνεις καθαρισμό του οικοπέδου. Εάν βρίσκεσαι, λοιπόν, απέναντι στην Αγία Παρασκευή και έχεις πολυκατοικία, δεν έχεις καμία υποχρέωση να κάνεις κάτι. Ο Δήμος οφείλει να πάρει κάποια μέτρα, τα οποία σχετίζονται με το βουνό».

Ερωτηθείς για το ότι έρχεται ο Συνήγορος του Πολίτη και λέει ότι ίσως δεν είναι και τόσο συνταγματικά αυτά που λέτε, ότι θίγεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και ότι είναι υπέρογκο το ποσό, για να βγει αυτό το πιστοποιητικό και τα μέτρα πυρασφάλειας, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Θεωρώ ότι αυτό το οποίο αναφέρει ο Συνήγορος δεν είναι ορθό, πρωτίστως γιατί η επίκληση περί μη συμμόρφωσης των όποιων προστίμων οδηγεί τους ιδιοκτήτες, λέει, σε μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ. είναι τελείως υπερβολική, δεδομένου ότι η έννοια του προστίμου δεν υπάρχει, αλλά σε πρώτη φάση υπάρχει μία σύσταση συμμόρφωσης σε κάποιον, ο οποίος δεν έχει κάνει, δεν έχει εφαρμόσει τον κανονισμό. Άρα μη συζητάμε ότι έρχεται κατευθείαν κάποιος και βάζει ένα πρόστιμο. Υπάρχει μια πρώτη διαδικασία που είναι μια σύσταση σε περίπτωση που δεν έχεις πάρει τα μέτρα και δευτερευόντως μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μία προσεγγιστική εκτίμηση δαπανών για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Είναι δυνατή μόνο όταν ο υπόχρεος υποβάλλει τη σχετική τεχνική έκθεση. Και αυτό να σας πω έχει και μία διττή σημασία. Επειδή η πολιτεία βγάζει προγράμματα χρηματοδότησης, όπως έβγαλε το «Εξοικονομώ», και πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα χαρακτηριστικά, που δεν μπορεί να ξέρει η πολιτεία, ποια τα χαρακτηριστικά της κάθε ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει και κάποια προγράμματα, όπως έβγαλε τώρα το υπουργείο μας και με πρωτοβουλία του υπουργού προς τους Δήμους 30 εκατομμύρια, για να κάνουν περιμετρικές ζώνες και καθαρισμούς που δεν είχαν τη χρηματοδότηση. Όπως επίσης να σας πω ότι δεν θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, που αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, αντιθέτως προστατεύεται από το κράτος, που μεριμνά μέσω του εν λόγω κανονισμού, όπως μεριμνά για κάθε τεχνικό κανονισμό.

Μην ξεχνάμε ότι η φωτιά είναι μια φυσική καταστροφή, το ίδιο και ο σεισμός. Άρα έχουμε βγάλει αντίστοιχα κανονισμό για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, έχουμε βγάλει κανονισμό για την προσβασιμότητα, δηλαδή πρέπει να διασφαλίζεται η υγεία και η προστασία της ζωής και η πολιτεία πρέπει να λειτουργεί προληπτικά για την αποφυγή κινδύνων και δυσμενών καταστάσεων».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος είπε: «Ήδη εχθές υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που μεταφέρει την ημερομηνία της υποχρεωτικής υποβολής της έκθεσης του ειδικού επιστήμονα στις 21 Ιουνίου. Το αν δεν υπήρχε σχετική πληροφόρηση εδώ, μπορώ να καταλάβω ένα έλλειμμα στην επικοινωνία αυτής της πληροφόρησης. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι είναι γεωλόγοι, γεωτέχνες, γεωπόνοι, μηχανικοί, πάρα πολλές ειδικότητες αυτό έγινε και για να έχει πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά και για να μπορέσει να βρεθεί ακόμα και σε μία απομακρυσμένη περιοχή ένας γεωπόνος, σίγουρα υπάρχει ακόμα και σε κάθε αγροτική περιοχή».