«Δεν αποτελούν έκπληξη οι θερμοκρασίες που παρατηρούμε τον Ιούνιο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Φυσικής, Χρήστος Ζερεφός, με αφορμή τον καύσωνα.

Μιλώντας στον «ANT1», ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που ταλαιπωρούν μια σειρά περιοχών της χώρας, τόνισε πως «δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Θυμάμαι όταν ήμουν φοιτητής στην Αθήνα υπήρχαν τέτοιοι καύσωνες, μικροί. Ίσως είναι προοίμιο ενός καυτού καλοκαιριού».

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι όλα είναι ζεστά. Τόσο η Μεσόγειος, όσο και ο Ατλαντικός, όσο και ο Ειρηνικός είναι υπέρθερμοι, κάτι που δεν προμηνύει ένα δροσερό καλοκαίρι».

«Το θέμα είναι κατά πόσο θα μας έρθουν άλλοι καύσωνες. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε το πρόβλημα με την ξηρασία του εδάφους. Η σχετική υγρασία του εδάφους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ελλάδα, είναι κάτω από 10%», είπε, τονίζοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την έναρξη και διάδοση δασικών πυρκαγιών. «Είδαμε τι πάθαμε πέρσι, είδαμε τι πάθαμε το ’21 και καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση», τόνισε ο καθηγητής.