Περιορίζεται το κύμα ζέστης σήμερα προς τα ανατολικά και νότια με την αστάθεια να επικρατεί στον ηπειρωτικό κορμό. Άστατος αναμένεται και αύριο ο καιρός, με νέα μικρή υποχώρηση του υδραργύρου, ενώ το Σαββατοκύριακο τα μελτέμια θα κυριαρχήσουν για να μας έρθει ένα νέο κύμα ζέστης την άλλη εβδομάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη. Ο Σάκης Αρναούτογλου, από την πλευρά του, κάνει λόγο για νέο κύμα έντονης ζέστης, πιθανώς και με χαρακτηριστικά καύσωνα, από τις 11 Ιουνίου και μετά.

«Την Κυριακή των εκλογών, 9 Ιουνίου, θα κάνει ζεστούλα αρκετή στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα, δυτική Πελοπόννησο, δυτική Στερεά, δεν αποκλείεται να συναντήσουμε 35-37 βαθμούς. Λίγο πιο ανατολικά θα είμαστε στους 32 με 34 με τη βοήθεια και των βοριάδων», σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην πρόγνωσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή της άλλης εβδομάδας είναι αρκετά πιθανό να ζήσουμε ένα αντίστοιχο κύμα ζέστης, δηλαδή και πάλι θερμοκρασίες 37, 38, πιθανόν και 39 για να αρχίσει και πάλι το άλλο Σαββατοκύριακο –βέβαια είναι πολύ μακριά– η αποκλιμάκωση του όλου φαινομένου. Είμαστε σε έναν κλοιό θερμών αερίων μαζών και κατά διαστήματα θα μας έρχονται αυτά τα θερμά κύματα».

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του, σημειώνει πως αναμένεται ένα νέο κύμα έντονης ζέστης, πιθανώς και με χαρακτηριστικά καύσωνα, από τις 11 Ιουνίου και μετά. Σε έναν πίνακα παρουσιάζει τη μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 13 Ιουνίου.

«Διαβάστε προσεκτικά την επεξήγηση για να υπολογίσετε τη θερμοκρασία στην περιοχή σας, καθώς αυτή θα διαφέρει από τόπο σε τόπο!», υπογραμμίζει.

Σήμερα Πέμπτη υποχωρεί λίγο η θερμοκρασία, ενώ το μεσημέρι – απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι τοπικές μεσημεριανές καταιγίδες σήμερα δεν αποκλείεται πολύ τοπικά να έχουν έντονο χαρακτήρα, υπάρχει ενδεχόμενο στη δυτική Μακεδονία να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα θερμόμετρα στα νότια ηπειρωτικά και τοπικά στη νότια Κρήτη και τη Ρόδο θα φτάσουν και 37-38 βαθμούς.

Παρασκευή και Σάββατο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο που θα ρίξουν λίγο ακόμα τη θερμοκρασία στα ανατολικά. Ο καιρός γενικά αίθριος.

Η Κυριακή, μια καλοκαιρινή ημέρα με αίθριο ουρανό, το θερμόμετρο θα ανέβει λίγο, τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει και τους 36 βαθμούς. Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο.

Από την Τρίτη και μετά σε τροχιά καύσωνα, του πρώτου για φέτος, και από τους πιο πρώιμους των τελευταίων 20 χρόνων. Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από την Τρίτη και μετά θα ξεπερνά τους 38 βαθμούς. Με τα πρώτα στοιχεία η διάρκεια του θερμού αυτού επεισοδίου θα ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.