Παρά την προ μηνών απρέπεια του κ. Σούνακ, ο οποίος είχε ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξαιτίας των δηλώσεών του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι διεργασίες για την επανένωσή τους είναι «ζωντανές».

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια συνεργασία για το θέμα του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές» δήλωσε στα «Παραπολιτικά» εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου. «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεση συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων εκθεμάτων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της απίστευτης συλογής που διατηρούμε στο Μουσείο» προσέθεσε.

Η βρετανική πλευρά μιλά για «δανεισμό», όρο που προφανώς δεν αποδέχεται η Αθήνα, που αναμένει βεβαίως και τις πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει:

  • Να επαναπατριστούν τα Γλυπτά για 15 χρόνια με προοπτική να ανανεωθεί η συμφωνία στο μέλλον.
  • Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα να διοργανώσει στο Βρετανικό Μουσείο εκθέσεις με άλλες σημαντικές αρχαιότητες.

Επισημαίνεται ότι οι Εργατικοί, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ακολουθούν πιο διαλλακτική πολιτική στο θέμα, με τον ηγέτη τους Κιρ Στάμερ να έχει ταχθεί υπέρ μια συμφωνίας Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.