Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα παρακολούθησης του περιβάλλοντος, Copernicus. «Ο Μάρτιος ήταν δέκατος συνεχόμενος, κατά τον οποίο σε ό,τι αφορά τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας, σπάσαμε τα ρεκόρ» δήλωσε ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο επιστήμονας, που μελετά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, αναφέρθηκε επίσης στην παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας που έχει ως αποτέλεσμα την ξηρασία, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε για καλοκαίρια κατά τη διάρκεια των οποίων οι δασικές πυρκαγιές θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώσαμε στη χώρα μας ένα ακραίο για την εποχή κύμα ζέστης. Βιώνουμε, ακόμη και σήμερα, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας. Μέχρι και τη Δευτέρα αναμένεται τοπικά να ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς Κελσίου. Είναι θερμοκρασίες που υπό άλλες συνθήκες σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να συναντήσουμε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου» σχολίασε ο κ. Γιάνναρος.
Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουμε δήλωσε: «Είναι μια κατάσταση η οποία θα πρέπει να μας θορυβεί για να πάρουμε επιτέλους στα σοβαρά υπόψη το πως μπορούμε αρχικά να προσαρμοστούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες που έχουμε δημιουργήσει για τον πλανήτη. Σε δεύτερο χρόνο, κάτι που απαιτεί διακυβερνητικές συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις εκπομπές του άνθρακα και επομένως να μειώσουμε τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση ως φαινόμενο» σημείωσε ο πυρομετεωρολόγος.
Αναφορικά με την ξηρασία που παρατηρείται στο περιβάλλον επισήμανε ότι όντως παρατηρούνται προβλήματα στα οικοσυστήματα αλλά ο πλανήτης μας έχει αυτό που ονομάζουμε ομοιόσταση και στον ανθρώπινο οργανισμό. «Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή μέσα από όλη αυτή την αλλαγή η οποία συντελείται, θα επανέλθει ξανά σε ισορροπία», σημείωσε. Ωστόσο, όπως είπε, «το ερώτημα το οποίο υπάρχει είναι αν θα υπάρχει ο άνθρωπος επάνω στον πλανήτη ύστερα από όλη αυτή τη διαδικασία, τη μακρόχρονη, για να μπορέσει να παρατηρήσει ότι ο πλανήτης θα έλθει ξανά σε ισορροπία».
Αρκετά ξηρό προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι
Όσον αφορά το καλοκαίρι και τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων τόνισε ότι «πάμε πάλι για ένα καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες των φυσιολογικών. Πάμε πάλι για ένα καλοκαίρι, το οποίο θα είναι αρκετά ξηρό». Εντούτοις επισήμανε ότι η πορεία που θα ακολουθήσει ο υδράργυρος το καλοκαίρι του 2024 θα φανεί από τα μέσα Μαΐου και έπειτα. «Η εικόνα είναι αυτή που έχουμε τα τελευταία χρόνια; ακόμη ένα θερμό καλοκαίρι, το οποίο σίγουρα θα καταγράψει θερμοκρασίες οι οποίες θα είναι υψηλότερες το λεγόμενο από τη φυσιολογική».
Μιλώντας για την αντιπυρική περίοδο και τις δασικές πυρκαγιές o κ. Γιάνναρος δήλωσε ότι ο άνυδρος και θερμός χειμώνας έχει ευνοήσει την εμφάνιση και εξάπλωση της φωτιάς. «Έχουν συσσωρευτεί νεκρά βασικά καύσιμα και ταυτόχρονα με τις θερμές και ξηρές συνθήκες των τελευταίων ημερών, έχουν έρθει σε μια τέτοια κατάσταση που είναι εύκολο να υπάρξει φωτιά και αυτή να εξαπλωθεί. Είναι συνθήκες που είναι πάρα πολύ ανησυχητικές. Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, διότι καθώς θα πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, σίγουρα οι μετεωρολογικές συνθήκες θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες».
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες και την Πολιτεία να προσαρμοστεί για καλοκαίρια κατά τη διάρκεια των οποίων οι δασικές πυρκαγιές θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.