Μπορεί να έχουν περάσει 83 χρόνια από το Αλβανικό Έπος του 1940, όπου οι Έλληνες κατατρόπωσαν τους Ιταλούς, ωστόσο οι εργασίες αναζήτησης των οστών των πεσόντων που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, συνεχίζεται.
Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2018 στον ομαδικό τάφο στο Ντραγκότι, στα Στενά της Κλεισούρας, όπου τα οστά 700 μαχητών ανασύρθηκαν. Τώρα, συνεχίζεται στον ομαδικό τάφο των 1.400 πεσόντων στην Πρεμετή κάτω από δύσκολες συνθήκες.
«Εκεί, όπου σ’ ένα μεγάλο τμήμα έχουν ανεγερθεί αθλητικές εγκαταστάσεις και κατοικίες από τις αλβανικές αρχές. Αλλά και στην υπόλοιπη έκταση η εκταφή γίνεται σε μεγάλο βάθος γιατί το τότε καθεστώς προχώρησε σε επιχωματώσεις» όπως αναφέρει ο Γιώργος Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μετά από την συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής τον υποναύαρχο Ιωάννη Πάττα.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα «εντείνονται οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση των οστών με την μέθοδο του DNA και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».
Επισημάνθηκε παράλληλα ότι αδικαιολόγητα εκκρεμεί η παραχώρηση από την αλβανική κυβέρνηση έκτασης 10 στρεμμάτων για την επέκταση του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου στον Άγιο Νικόλαο της Κλεισούρας (είχε συμφωνηθεί το 2019). Ως προς την ανέγερση μνημείου στο Καλπάκι για τους 14.000 πεσόντες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Επιλέχθηκε ο εργολάβος και άμεσα αρχίζει η κατασκευή. «Μετά από 17 χρόνια επίμονου αγώνα αποκαθίστανται οι μεγάλες εθνικές εκκρεμότητες για τους άταφους πεσόντες και την ανέγερση μνημείου» κατέληξε ο κ. Σούρλας.