Την απόλυτη καταστροφή βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη για την Λάρισα, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά την υπερχείλιση του Πηνειού. Γειτονιές στα προάστια της πόλης έχουν ήδη πλημμυρίσει, ενώ γίνονται και απεγκλωβισμοί κατοίκων.

Πριν από λίγο, εστάλη μήνυμα του 112 για τις περιοχές Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό και Κουλούρα. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε σταλεί κι άλλο μήνυμα του 112 για τη Λάρισα. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Συναγερμός για την γέφυρα κοντά στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης

Συναγερμός έχει σημάνει στη μικρή γέφυρα του Πηνειού στον δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, κοντά στις Εργατικές Κατοικίες της Γιάννουλης η οποία έχει αποκλειστεί από τις αρχές για λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ενώ εμφανείς είναι οι φθορές όπως καταγράφονται στο βίντεο που αναρτήθηκε. Χθες το βράδυ στο σημείο πραγματοποίησαν αυτοψία και υπάλληλοι του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Λάρισας

Η ένταση του νερού στο σημείο παραμένει μεγάλη και γι’ αυτό προφανώς οι αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διέλευση. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας.

Χωρίς ρεύμα και νερό, με το οδικό δίκτυο διαλυμένο και τη λάσπη να «πνίγει» τα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοι του Πηλίου προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα.

Συνεχίζονται παράλληλα και οι απεγκλωβισμοί απο θαλάσσης με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Συνεχείς είναι και οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με εκπαιδευμένο σκύλο για την εύρεση των δύο νεαρών Αυστριακών που μόλις είχαν παντρευτεί στην αγαπημένη τους παραλία, τα Ποτιστικά.

Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικονωνία ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου, ενώ σπίτια 150 χρόνων που είχαν αντέξει τόσα χρόνια σε άλλες πλημμύρες, καταστράφηκαν ολοσχερώς, στο Χόρτο Πηλίου.

Παντού λάσπη και καταστροφή. Οι εικόνες από τον Βόλο είναι αποκαρδιωτικές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ώστε να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Η έλλειψη νερού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πόλη, καθώς οι κατοικοι σχηματίζουν ουρές στα φορτηγά που μοιράζουν μπουκάλια με πόσιμο νερό.

Πλημμυρισμένο είναι και το τμήμα έρευνας που Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Τσαλαπάτα, με τη στάθμη του νερού να έχει φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο, ενώ συνεχίζεται η απάντληση υδάτων.

Πηνειός: Ποια χωριά κινδυνεύουν

Το βλέμμα στον Πηνειό έχουν την ίδια ώρα οι Αρχές, με τη στάθμη να έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 μέτρα. Ο ποταμός που έχει υπερχειλίσει απειλεί χωριά του δήμου Τεμπών, όπως: το Μακρυχώρι, τους Γόννους, τον Ευαγγελισμό. Κάτω απο την κοιλάδα των Τεμπών, κινδυνεύει ο οικισμός του σιδηροδρομικού σταθμού Ραψάνης, ο Πυργετός, ο Παλαιόπυργος και η Κουλούρα. 

Στον δήμο Τυρνάβου επι ποδός βρίσκονται στον οικισμό Βρυότοπο, Ροδιά και Αμπελώνας. Στον δήμο Αγιάς ανησυχία υπάρχει στον οικισμό Αλεξανδρινή. Στη Λάρισα κινδυνεύει ο οικισμός Φαλλάνη, το Κουλούρι και η βιομηχανική περιοχή. Στα Τρίκαλα κινδυνεύουν οι οικισμοί Παραπόταμος, Διπόταμος, Μεγάλα Καλύβια, Γεωργιανάδες, Φαρκαδόνα και Κεραμίδι. Στο επίκεντρο είναι φυσικά και η Πηνειάδα. 

Οι Αρχές προχώρησαν το πρωί σε διακοπή κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τα όρια του νομού Φθιώτιδας μέχρι την Πιερία.

Κακοκαιρία Daniel: Στους 1.602 οι απεγκλωβισμένοι πολίτες στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, μι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.

Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:

2 Λόχοι της Ζ’ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.

42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.

1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.

36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.

16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).

Για τον απεγκλωβισμό πολιτών έχουν διατεθεί:

24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.

14 ειδικά οχήματα Hummer

53 οχήματα γενικής χρήσης

4 λεωφορεία

3 Mini Bus

2 ασθενοφόρα

14 μηχανήματα Μηχανικού

4 επικαθήμενα οχήματα

12 αρματοφορείς

66 λέμβοι.

6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.

Ακόμη, έχουν διατεθεί 2 δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 200 κουβέρτες για την Φαρκαδόνα Τρικάλων, 40 κουβέρτες για τον Παλαμά Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για τον δήμο Καρδίτσας, 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας, 210 ράντζα εκστρατείας ενώ έχουν διατεθεί και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

Επίσης, έχει γίνει τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ αντίστοιχες γέφυρες είναι σε ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.

Επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης, 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται 4 ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δύο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.