Πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι αφορούν… έπιπλα. Πολυθρόνες με αιχμηρές γωνίες, χαλιά που δεν έχουν στερεωθεί καλά, ράφια χαμηλά τοποθετημένα και πολλά άλλα γίνονται σημεία για μικρά ή μεγαλύτερα ατυχήματα. Το πρόβλημα μεγεθύνεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα αφορούν παιδιά ή ηλικιωμένους. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, η επίπλωση του σπιτιού μας δεν είναι μόνο θέμα πρακτικό ή διακοσμητικών επιλογών αλλά και ασφάλειας. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη τους πιθανότερους κινδύνους και να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές.

  • Τα περισσότερα ατυχήματα προκύπτουν από έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να πέσουν, όπως ντουλάπες, ντουλάπια, βάσεις τηλεόρασης, βιβλιοθήκες κ.ά. Επιλέξτε προϊόντα που μπορούν να στερεωθούν καλά στον τοίχο και αγκυρώστε τα έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος.
  • Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κινδύνων είναι τα κρεβάτια-κουκέτες. Ο κανόνας λέει ότι ποτέ δεν επιλέγουμε κουκέτες για παιδιά κάτω των 6 ετών. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την ασφάλειά τους, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Κατ’ αρχάς, η επάνω κουκέτα πρέπει να έχει προστατευτικά κιγκλιδώματα σε κάθε πλευρά, χωρίς μεγάλα ανοίγματα. Το στρώμα πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους και η σκάλα που οδηγεί στην επάνω κουκέτα πρέπει να είναι καλά στερεωμένη. Τέλος, μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν στην κουκέτα και μην καρφώνετε σε αυτήν γάντζους ή κρεμάστρες.
  • Θα πρέπει να αγοράζετε συρταριέρες με αυτόματα στοπ για τα συρτάρια, ειδικά αν έχετε παιδιά, γιατί ένα απότομο άνοιγμα του συρταριού, μπορεί να ανατρέψει όλο το έπιπλο. Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνετε ποτέ μισοτραβηγμένα τα συρτάρια και θα πρέπει να μάθετε στα παιδιά να μη σκαρφαλώνουν σε ανοιγμένα συρτάρια.
  • Οι τηλεοράσεις με λεπτή, επίπεδη οθόνη είναι πλέον κανόνας. Όμως, όσο μεγάλες κι αν είναι, όσο βάρος κι αν έχουν, είναι πολύ εύκολο να πέσουν. Προτιμήστε να στερεώσετε μια τέτοια τηλεόραση στον τοίχο. Αν δεν το επιθυμείτε, αναζητήστε το κατάλληλο τραπέζι ή βάση και φροντίστε ο γύρω χώρος να μην έχει πολύπριζα ή επεκτάσεις καλωδίων κ.λπ., για να μη σκοντάψει κανείς και παρασύρει και την τηλεόραση.
  • Οι βιβλιοθήκες μπορούν να γίνουν αιτία τραυματισμού για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Για να είμαστε πιο ασφαλείς, βοηθά πολύ αν στερεώνουμε το πάνω μέρος τους στον τοίχο, με ειδικά άγκιστρα. Επίσης, φροντίζουμε να κατανείμουμε σωστά το βάρος των βιβλίων (τα πιο βαριά βιβλία στα χαμηλά ράφια, τα πιο ελαφριά στα επάνω), ενώ ειδικά τα επάνω ράφια δεν τα παραγεμίζουμε με βιβλία ή αντικείμενα. Οι ίδιοι κανόνες λίγο-πολύ ισχύουν και για τα ράφια: τα στερεώνουμε καλά στον τοίχο και δεν τα παραφορτώνουμε.
  • Κίνδυνος τραυματισμού κρύβεται επίσης στα μπαούλα και στα σεντούκια. Είναι συνήθως αρκετά βαριά και αν πέσει το ανοιχτό «καπάκι» τους, το μελάνιασμα στο χέρι είναι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί. Έτσι, δεν τα αφήνουμε ποτέ ανοιχτά και τα ασφαλίζουμε καλά, ιδίως αν έχουμε παιδιά στο σπίτι.
  • Αν και δεν είναι πλέον ιδιαίτερα συνηθισμένες, οι ταπετσαρίες μπορεί να αποδειχθούν… εύφλεκτο μέρος. Αν το σπίτι σας έχει ταπετσαρίες, φροντίστε να μην υπάρχουν κοντά τους εστίες θερμότητας. Επίσης, για να αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς, μην τοποθετείτε χαλιά ή έπιπλα κοντά στο τζάκι ή και στα σώματα του καλοριφέρ. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ο χώρος γύρω από εστίες θερμότητας πρέπει να είναι καθαρός από αντικείμενα.