Υλικά
- 1 κιλό Φινόκιο
- 1 κιλό καρότα
- 2 πατάτες
- 2 πράσα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 πορτοκάλι
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 100 ml λευκό κρασί
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 6 φέτες ψωμί του τοστ
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λευκό
- 1 κουταλιά της σούπας εστραγκόν ξερό
- ½ κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά μας, για περίπου 10’.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε το ζωμό(κατά προτίμηση ζεστό)
- Βράζουμε τη σούπα μας για περίπου 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε από τη φωτιά και περνάμε τη σούπα από μπλέντερ.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δίνουμε μια απαλή βράση, προσθέτοντας και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
- Βάζουμε τα ζαράκια από το ψωμί του τοστ σε ένα ταψάκι μαζί με το βούτυρο, το αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά, ζεστά πιάτα ή μπολ και τα κρουτόν από πάνω ή ξεχωριστά.