Υλικά
- 4- 5 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες στη μέση
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 3/4 φλ. τσαγιού ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, επιπλέον για το γαρνίρισμα
- 4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κ. γλ. βαλσάμικο ξύδι
- Το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 κ. γλ. μέλι
- 1/2 κ. γλ. θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 1 1/2 φλ. τσαγιού φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
- Πολτοποιήστε τις ντομάτες με το πίσω μέρος ενός ξύλινου κουταλιού ή με τον πολτοποιητή πατάτας ή χρησιμοποιήστε τα χέρια σας.
- Προσθέστε το σκόρδο, την παρμεζάνα, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το βαλσάμικο ξύδι, το μέλι, τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε για να ενωθούν τα υλικά.
- Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
- Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Μεταφέρετε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά απευθείας στο μπολ με τις ντομάτες και ανακατέψτε τα. Δεν πειράζει αν προστεθεί λίγο από το νερό των ζυμαρικών -αυτό θα βοηθήσει να λιώσει το βούτυρο και το τυρί.
- Δοκιμάστε τα ζυμαρικά και προσθέστε περισσότερο αλάτι και μαύρο πιπέρι, αν χρειάζεται. Ανακατέψτε απαλά τον βασιλικό.
- Μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε μπολ, ρίχνοντας πάνω τους τυχόν υπολείμματα σάλτσας. Γαρνίρετε με περισσότερη παρμεζάνα και περιχύστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρετε αμέσως.
- Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να φτιαχτεί έως και 8 ώρες νωρίτερα. Διατηρήστε τη σκεπασμένη στο ψυγείο μέχρι 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα.