Υλικά

  • 350 γρ. σπαγγέτι
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελιές
  • 1/4 φλ. τσαγιού πάνκο
  • 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1/4 φλ. τσαγιού χυμό λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ. γλ. μαϊντανό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόλιανδρο
  • 2 κ. σ. κάπαρη
  • 1/4 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα, επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Σοτάρετε το πάνκο για 4-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού και το κρεμμύδι και ανακατέψτε.
  3. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ανακατέψτε το μαϊντανό με τις ελιές, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και την κάπαρη. Προσθέστε την παρμεζάνα, ξαναχτυπτήστε και στη συνέχεια προσθέστε λάδι και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Κρατήστε 1 φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά, σουρώστε, βάλτε τα και πάλι στην κατσαρόλα και προσθέστε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  5. Προσθέστε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά τη σάλτσα και το νερό που κρατήσατε στην άκρη και ανακατέψτε. Αν είναι λίγο το νερό, προσθέστε κι άλλο.
  6. Σερβίρετε και γαρνίρετε με το πάνκο λεμονιού.