Υλικά
- 4-5 μεγάλες μελιτζάνες
- 4 φέτες μπαγιάτικο (άσπρο ψωμί χωρίς κόρα)
- 1 αυγό
- ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι + 2 κουταλιές επιπλέον
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (ή 1 κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου)
- 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ φλ. τριμμένη φρυγανιά
- λάδι για τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά αλάτι να βράσει.
- Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες (όχι ολότελα, αφήνετε και μερικές λωρίδες φλούδας πάνω) και μόλις το νερό κοχλάσει, τις ρίχνετε μέσα.
- Τις αφήνετε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Τις βγάζετε σε σουρωτήρι και όταν κρυώσουν αρκετά για να τις πιάνετε, τις στύβετε για να στραγγίσουν καλά. Τις τεμαχίζετε.
- Μουλιάζετε το ψωμί σε ένα μπολ με νερό και το στύβετε επίσης για να στραγγίσει καλά.
- Βάζετε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες στο πολυμίξερ μαζί με το ψωμί και το αυγό και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αν είναι πολύ σφικτό, χτυπάτε ελαφρά ένα δεύτερο αυγό και προσθέτετε όσο χρειαστεί για να γίνει ένας τραχύς πουρές.
- Προσθέτετε το ½ φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι, το σκόρδο και το μαϊντανό και συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά δευτερόλεπτα, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Δοκιμάζετε λίγο για να ελέγξετε το αλατοπίπερο.
- Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ και βάζετε σε ένα πιάτο τη γαλέτα. Πλάθετε στα γρήγορα κεφτεδάκια από το μείγμα και τα τυλίγετε στη γαλέτα.
- Τα απλώνετε πάνω σε πιατέλα ή δίσκο και τα κρατάτε στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά.
- Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα βαρύ τηγάνι και τηγανίζετε μέσα τμηματικά τους μελιτζανοκεφτέδες, 5-6 κάθε φορά, γυρίζοντάς τους προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε πασπαλισμένους με το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι.