Υλικά

  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
  • 1/2 κρεμμύδι μικρό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζανιού κρασί κόκκινο ξηρό
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 πρέζα σαφράν
  •  4 αβγά
  • 180 γρ. μοτσαρέλα
  • αλεύρι
  • ψίχουλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το κρασί.
  3. Ενώ βράζει, διαλύουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό και τον αδειάζουμε στο μείγμα.
  4. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 35 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο ζεστό νερό (ή ζωμό), όσο χρειάζεται για να μη στεγνώσει.
  5. Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κύβους. Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, να μαλακώσει και σε γαβάθα χτυπάμε ελαφρά τα 2 από τα αβγά.
  6. Όταν το ρύζι γίνει, το στραγγίζουμε, το μεταφέρουμε σε γαβάθα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  7. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα χτυπημένα αβγά, την παρμεζάνα και το σαφράν και αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να σφίξει.
  8. Χτυπάμε ελαφρά τα άλλα 2 αβγά μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  9. Σχηματίζουμε με τις χούφτες 2 ημισφαίρια με το ρύζι, τα γεμίζουμε με λίγο κιμά και τα ενώνουμε, να σχηματιστεί μπάλα, με διάμετρο περίπου 5 εκ.
  10. Έπειτα κυλάμε τα αραντσίνι στο αλεύρι, τα βουτάμε στο χτυπημένο αβγό και στη συνέχεια στα ψίχουλα να σκεπαστούν καλά. Τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με 5-6 εκ. καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά.