Υλικά
- 1 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο
- 1/2 κρεμμύδι μικρό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζανιού κρασί κόκκινο ξηρό
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 πρέζα σαφράν
- 4 αβγά
- 180 γρ. μοτσαρέλα
- αλεύρι
- ψίχουλα
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον κιμά, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το κρασί.
- Ενώ βράζει, διαλύουμε τον ντοματοπελτέ σε 1 φλιτζάνι νερό και τον αδειάζουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 35 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο ζεστό νερό (ή ζωμό), όσο χρειάζεται για να μη στεγνώσει.
- Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κύβους. Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, να μαλακώσει και σε γαβάθα χτυπάμε ελαφρά τα 2 από τα αβγά.
- Όταν το ρύζι γίνει, το στραγγίζουμε, το μεταφέρουμε σε γαβάθα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα χτυπημένα αβγά, την παρμεζάνα και το σαφράν και αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να σφίξει.
- Χτυπάμε ελαφρά τα άλλα 2 αβγά μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σχηματίζουμε με τις χούφτες 2 ημισφαίρια με το ρύζι, τα γεμίζουμε με λίγο κιμά και τα ενώνουμε, να σχηματιστεί μπάλα, με διάμετρο περίπου 5 εκ.
- Έπειτα κυλάμε τα αραντσίνι στο αλεύρι, τα βουτάμε στο χτυπημένο αβγό και στη συνέχεια στα ψίχουλα να σκεπαστούν καλά. Τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με 5-6 εκ. καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν καλά.