Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδάκι
- 1 λεμόνι
- 3 ντομάτες
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κ. σούπας μουστάρδα
- 1 καυτερή πιπεριά
- κόκκους από μαύρο και ροζ πιπέρι
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες.
- Για όσους καθαρίζουν σαρδέλες πρώτη φορά, κάνουμε τα εξής. Κόβουμε τα κεφάλια και αφαιρούμε τα εντόσθια. Κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν λίγα λέπια.
- Τα βγάζουμε σπρώχνοντας με το νύχι μας στην αντίθετη φορά από αυτή που έχουν τα λέπια. Είναι μαλακά και φεύγουν χωρίς μαχαίρι.
- Αλατίζουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε να σταθούν ένα μισάωρο για να τις «πιάσει» το αλάτι και να νοστιμίσουν.
- Σ΄ ένα μούλτι χτυπάμε το λάδι και την καυτερή πιπεριά. Περιχύνουμε τις σαρδέλες και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Τις στρώνουμε στο ταψί και τρίβουμε πιπέρι.
- Πολτοποιούμε τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Κόβουμε το λεμόνι σε φέτες.
- Τα βάζουμε όλα σ΄ένα μπολ, ρίχνουμε λίγο λαδάκι ακόμα, αλατίζουμε και προσθέτουμε τους κόκκους πιπέρι.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Τα ρίχνουμε πάνω από τις σαρδέλες και τα απλώνουμε όμορφα. Προσθέτουμε λίγο νεράκι, 1/3 φλ. περίπου. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, 230C περίπου μισή ώρα.