Να θέσει ως όρο για να δανείσει χρήματα στην Αίγυπτο την ενίσχυση των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων και τη διαφάνεια για τον ρόλο του στρατού στην οικονομία, ζητούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επτά μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που έπληξε τις εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα αυτή αλλά και από τη Ρωσία, τις μεγαλύτερες εξαγωγούς παγκοσμίως, η Αίγυπτος ήλθε αντιμέτωπη με πληθωρισμό ρεκόρ και βίαιη υποτίμηση του νομίσματός της και αναγκάστηκε να ζητήσει νέο δάνειο από το ΔΝΤ.
Το 2016 η πιο πολυπληθής αραβική χώρα είχε ήδη λάβει 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας: υποτίμηση κατά 50% της αξίας του νομίσματος της αιγυπτιακής λίρας και κατάργηση διάφορων επιδοτήσεων.
Την ώρα που οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί ήδη κατά περισσότερο από 20% τους τελευταίους μήνες, ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ θα σημάνει αύξηση των φόρων και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων σε βασικά προϊόντα, προειδοποίησαν σήμερα επτά ΜΚΟ, ανάμεσά τους το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά συνέπεια πρέπει, όπως επισημαίνουν, «να γίνουν δραστικές επενδύσεις (…) ώστε να διασφαλιστούν όλες οι συνθήκες για μια αξιοπρεπή ζωή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διατροφή».
Από τα 103 εκατομμύρια των κατοίκων της Αιγύπτου, τα 30 εκατομμύρια θεωρούνται επισήμως φτωχοί και άλλοι τόσο ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πέρα από τη στήριξη των πιο φτωχών, οι ΜΚΟ ζητούν να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να υπάρξει και να ανθίσει, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο στρατός έχει επεκτείνει τις οικονομικές του δραστηριότητες σε διάφορες επενδύσεις και έργα.
«Η επιθετική οικονομική επέκταση του στρατού συνοδεύεται από αυξημένη πολιτική καταστολή, η οποία συχνά βάζει στο στόχαστρο και επιχειρηματίες», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ, ζητώντας μια «σθεναρή» πολιτική κατά της διαφθοράς.
«Το καθεστώς δεν έχει σταματήσει να υπονομεύει τους ίδιους του τους θεσμούς και δεν εφαρμόζει τους δικούς του νόμους κατά της διαφθοράς», σημειώνουν.
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, αν το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος προσέφυγε σε αυτό εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος προκάλεσε αναταράξεις στις οικονομίες όλων των χωρών, το Κάιρο στην πραγματικότητα συζητούσε ένα νέο δάνειο ήδη από πολύ νωρίτερα.
Η πρόσφατη υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας κατά σχεδόν 20% δεν ήταν, όπως εκτιμούν οι παρατηρητές, τίποτα άλλο παρά μια έκκληση προς τους δανειστές. Ήδη Ντόχα και Ριάντ έχουν υποσχεθεί στην Αίγυπτο 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και επενδύσεις.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Κάιρο, το δημόσιο χρέος του οποίου φτάνει στο 90% του ΑΕΠ του, δεν έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζήτησε το ΔΝΤ το 2016, προχωρώντας αντίθετα σε δαπανηρά νέα σχέδια, όπως η ανέγερση της νέας πρωτεύουσας.