Αυξήσεις που θα… τις πιούμε στο ποτήρι αναμένεται να έρθουν εντός του 2021 αλλά και το 2022 σε ένα από τα πλέον αγαπημένα προϊόντα της καθημερινότητάς μας. Για να είμαστε ακριβείς ο καφές δεν είναι ένα αγαπημένο προϊόν. Για πολλούς είναι ο τρόπος για να μπει σε λειτουργία ο οργανισμός τους το πρωί, ενώ για ακόμα περισσότερους αποτελεί μία μορφή κοινωνικοποίησης.
Οι αυξητικές τάσεις στον καφέ έχουν παγιωθεί εδώ και μήνες στις αγορές που καθορίζουν την παγκόσμια ισορροπία σε έναν εξαιρετικά κερδοφόρο κλάδο. Οι αυξητικές αυτές τάσεις φυσικά και θα φτάσουν και στο ποτήρι μας. Αλλά και στο πορτοφόλι μας. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις οφείλονται σε μία σειρά από λόγους που ποικίλουν ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές αναταράξεις σε χώρες που έχουν κρίσιμη θέση στο εμπόριο του καφέ.
Η ξηρασία στην Βραζιλία και τα μποτιλιαρίσματα λόγω κορονοϊού
Όπως αναφέρουν οι Financial Times η Βραζιλία, χώρα ορόσημο για την παραγωγή και εξαγωγή καφέ παγκοσμίως χτυπήθηκε από το ισχυρότερο κύμα ξηρασίας τον τελευταίο αιώνα με την παραγωγή να δέχεται τεράστιο πλήγμα.
Επίσης οι αντικυβερνητικές ταραχές στην Κολομβία έχουν διακόψει τις εξαγωγές διαταράσσοντας την παγκόσμια προσφορά.
Συνθήκη που επιδεινώνεται από τα «μετα-πανδημικά μποτιλιαρίσματα» στα λιμάνια καθώς το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο έχει αυξήσει το κόστος των αποστολών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του καφέ στο μισό κιλό των κόκκων είναι στο 1,7 δολάρια. Με ένα κιλό κόκκους μπορούμε να βγάλουμε 153 διπλές δόσεις εσπρέσσο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να υπάρξει αύξηση από 0,50 έως 1 δολάριο ανά μισό κιλό κόκκων.
Θα επηρεαστεί το αγαπημένο μας φρέντο;
Οι αγοραστές καφέ προμηθεύονται το προϊόν με μελλοντικά συμβόλαια άρα οι διεθνείς τιμές κάνουν τρεις έως εννιά μήνες για να φτάσουν στην λιανική, χωρίς να υπολογίζουμε τα αποθέματα που μπορεί να έχουν οι επιχειρήσεις. Τα συμβόλαια σύντομα λήγουν και οι νέες τιμές αναμένεται να μετακυλήσουν στον τελικό πελάτη.
Το φρέντο σε τιμή take away στην Ελλάδα το βρίσκουμε από 1,50 μέχρι 2 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία του καφέ, αλλά και τη χώρα προέλευσης. Στην τιμή περιλαμβάνονται πέραν του κέρδους η μισθοδοσία, οι πρώτες ύλες και τα λειτουργικά της επιχείρησης.
To κόστος των κόκκων του καφέ που περιλαμβάνονται σε ένα φρέντο των 1,70 ευρώ, βρίσκεται μεταξύ 20 και 30 σεντς.
Μια συντηρητική εκτίμηση λοιπόν παραπέμπει σε τιμή που θα ξεπεράσει τα δύο ευρώ πάγια το επόμενο δωδεκάμηνο.