Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατραπεί σε «κουτί της Πανδώρας» στα μάτια ορισμένων, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι πήγε στραβά στον κόσμο μας, αλλά τα παγκόσμια προβλήματα δεν οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση, δήλωσε από το βήμα του Πακόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής επιδίωξης κέρδους και όχι της παγκοσμιοποίησης, συνέχισε ο πρόεδρος της Κίνας.
Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να την κάνουμε περισσότερο ισχυρή, περισσότερο ανοικτή, περισσότερο αειφόρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας, καθώς το Πεκίνο θέλει να επιβληθεί ως υπερασπιστής του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον προστατευτισμό που κομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Δεν ωφελεί να κατηγορούμε την παγκοσμιοποίηση» για τα προβλήματα του πλανήτη», είπε αναφέροντας την ανεργία, τα μεταναστευτικά κύματα και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Κάθε προσπάθεια διακοπής της ροής των κεφαλαίων, των τεχνολογιών και των προϊόντων μεταξύ των χωρών… είναι αδύνατη και αντίθετη με τον ρου της ιστορίας», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει νικητή».
Ένα μέλος του μεταβατικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Άντονι Σκαραμούτσι θα λάβει τον λόγο λίγες ώρες μετά τον Σι Τζινπίνγκ και η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον. Διότι εδώ και 50 χρόνια, στο Νταβός συρρέουν επικεφαλής επιχειρήσεων, κυβερνήσεων, πολιτικοί, καλλιτέχνες, μέλη μίας ελίτ που αναδείχθηκε μέσω του ελευθέρου εμπορίου σε όλες του τις μορφές.
Οι φετινές συζητήσεις θα διεξαχθούν υπό την σκιά της αυξανόμενης εχθρότητας μέρους της δυτικής κοινής γνώμης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και ιδιαίτερα μίας μεσαίας τάξης που υποβιβάζεται. Οι πληθυσμοί αυτοί ψήφισαν τον Τραμπ, το Brexit και απειλούν να διαταράξουν το πολιτικό παιγνίδι στη Γαλλία, στη Γερμανία.
«Κανείς δεν θα βγει νικητής από έναν εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, προφανώς απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, που υπόσχεται να εγείρει τελωνειακούς φραγμούς κατά των κινεζικών εξαγωγών.
«Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη του ελευθέρου εμπορίου και των επενδύσεων και θα πούμε όχι στον προστατευτισμό», επέμεινε ο Σι, ανάγοντας την Κίνα σε προπύργιο της παγκοσμιοποίησης απέναντι στις κορώνες του προστατευτισμού του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
«Η Κίνα θα κρατήσει την πόρτα της ορθάνοικτη και δεν θα την κλείσει», είπε.
Η Κίνα δεν θα υποτιμήσει το γιουάν, ούτε θα ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο, επέμεινε ο κινέζος πρόεδρος. Η Κίνα υποστηρίζει τις ανοικτές, διαφανείς, αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες και καλεί τις άλλες χώρες να μην επιρρίπτουν την ευθύνη σε άλλες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα χαρακτηρίζοντάς την «νίκη που επιτεύχθηκε με δυσκολία» και ζήτησε την τήρησή της από όλους όσοι την έχουν υπογράψει, απευθυνόμενος και πάλι προς τον «κλιματοσκεπτικιστή» Τραμπ.
Η συμφωνία υιοθετήθηκε στο τέλος του 2015 από 195 χώρες και περιλαμβάνει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο. «Είναι μία υποχρέωση που οφείλουμε να τηρήσουμε για τις επόμενες γενιές», είπε ο ηγέτης του μεγαλύτερου παγκόσμιου ρυπαντή.