Η Τουρκία πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση και την έρευνα, να εμβαθύνει τις εμπορικές συμφωνίες και να ενισχύσει τους κανόνες δικαίου, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητα και να ενισχύσει τις εξαγωγές της, αναφέρει σε έκθεσή του για την οικονομία της χώρας ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Ο Οργανισμός κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, τη διακυβέρνηση, την εργασία και τους φόρους, σημειώνοντας ότι έχουν καθυστερήσει λόγω των επανειλημμένων εκλογικών αναμετρήσεων.
«Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον κύκλους μεγάλης ανόδου και μεγάλης πτώσης της οικονομίας, αλλά τα εξωτερικά ελλείμματα αυξήθηκαν και η καθαρή εξωτερική επενδυτική θέση της επιδεινώθηκε κάπως την περασμένη δεκαετία», σημειώνει ο ΟΟΣΑ. «Σε μία δύσκολη πολιτικά κατάσταση και εν μέσω τεσσάρων εθνικών εκλογών το 2014-15, η εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) υστέρησε», προσθέτει.
Ο υπουργός Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Reuters ότι η Τουρκία θα λάβει «γρήγορες και τολμηρές» οικονομικές αποφάσεις φέτος, και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των εξαγωγών και της απασχόλησης. Οι επενδυτές, ωστόσο, φοβούνται ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων θα επιβραδύνεται, καθώς η κυβέρνηση θα κινείται προς μία ακόμη εθνική εκλογική διαδικασία, πιθανόν και φέτος, για την τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να καθιερωθεί το προεδρικό σύστημα που επιδιώκει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η τουρκική οικονομία, που αναπτύχθηκε με υψηλότερο του αναμενόμενου ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,8% στο πρώτο τρίμηνο, παρέμεινε ανθεκτική κάτω από δυσμενείς συνθήκες και ότι είναι εφικτός ένας υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ο Οργανισμός κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ενισχύσει τους κανόνες δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε -μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ στην πόλη Γκαζιαντέπ – ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να περιλάβει τα αγροτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, αποτελεί έναν σημαντικό στόχο που θα διπλασίαζε σχεδόν το εμπόριο με την Ε.Ε., από τα 158 στα 300 δις. δολάρια. Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι εμπορικές συμφωνίες για την κατάργηση των δασμών στα μεταποιημένα προϊόντα πρέπει να διευρυνθούν και να περιλάβουν τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, τα πνευματικά δικαιώματα και τις δημόσιες προμήθειες. Αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να περιορίζει τις καταναλωτικές πιστώσεις και να προωθεί τις ιδιωτικές συντάξεις για να ενισχυθούν οι εγχώριες αποταμιεύσεις.