Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης πιθανότατα ενισχύθηκε το Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit Economics, αλλά συνεχίστηκαν οι πιέσεις που διαμορφώνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό στην περιοχή.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης των διευθυντών αγορών (PMI) – που αντανακλά την εξέλιξη στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών – αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο τριμήνου και συγκεκριμένα στις 53,7 μονάδες από 53 τον Φεβρουάριο. Η τιμή του δείκτη είναι σαφώς υψηλότερη από τις 50 μονάδες που αποτελεί το όριο μεταξύ της αύξησης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ είναι υψηλότερη και την πρόβλεψη (53 μονάδων) οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 54 μονάδες – υψηλό τριμήνου – από 53,3 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε στις 51,4 από 51,2 μονάδες. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της Markit, ο γερμανικός μεταποιητικός τομέας αναπτύχθηκε τον Μάρτιο με τον χαμηλότερο ρυθμό 16 μηνών, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται σε μόλις 50,4 μονάδες, ενώ ο σύνθετος γαλλικός δείκτης αυξήθηκε στις 51,1 από τις 49,3 μονάδες, με την άνοδο να προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών.
Ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζεται, η έρευνα της Markit δείχνει ότι συνεχίζονται οι πιέσεις για έναν πολύ χαμηλό πληθωρισμό, με τις τιμές των εταιριών να υποχωρούν και πάλι τον Μάρτιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης αυτό τον μήνα για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
«Πολλές ανησυχητικές ενδείξεις παραμένουν. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, επίσης, ευρύτερα, καθώς η μείωση της ζήτησης οδήγησε σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον. Ανακοινώνοντας στις 10 Μαρτίου τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η αναπτυξιακή δυναμική ήταν ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους και εκτιμούσε ότι η ανάκαμψη «θα προχωρήσει με ήπιο ρυθμό».