Βαρύ είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί ο τουρισμός λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα ελληνικά νησιά που τέτοια εποχή τις προηγούμενες χρονιές ήταν γεμάτα από τουρίστες μοιάζουν έρημα. Η τουριστική σεζόν συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά την ώρα που μόλις τα 3.500 από τα 10.000 ξενοδοχεία της χώρας μας αποφάσισαν να μην ανεβάσουν καν τα ρολά τους και παραμένουν κλειστά.
Οι εικόνες από τα ελληνικά νησιά είναι αποκαρδιωτικές και θυμίζουν περισσότερο χειμώνα παρά μέσα Ιουλίου. Οι τουρίστες που περπατούν στα σοκάκια είναι λιγότεροι από τις άλλες χρονιές με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να κάνουν λόγω για πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν έχουν βιώσει ποτέ ξανά. Αρκετά είναι τα κλειδιά των δωματίων που παραμένουν στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων και οι επιχειρηματίες, ακόμη και σε γνωστούς σε όλο τον κόσμο προορισμούς όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, βλέπουν πως η κίνηση που υπάρχει είναι μικρή. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά αλλά ακόμη και τα μέτρα προστασίας βλέπουμε πως δυστυχώς δεν είναι αρκετά ώστε να δώσουν ώθηση στους ταξιδιώτες να κάνουν διακοπές. Οι ξενοδόχοι βέβαια συνεχίζουν να ελπίζουν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κερδίσουν τη χαμένη χρονιά προσελκύοντας τουρίστες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους να «ανασάνουν».
Η μέχρι τώρα, όμως εικόνα δείχνει πως το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες.
O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλάει στο newsbeast.gr για το φετινό καλοκαίρι εξηγώντας πως «η πληρότητα στους νησιωτικούς προορισμούς φτάνει μόλις κατά μέσο όρο το 10 με 15%» και αναλύοντας τις προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ώστε να βρουν τον βηματισμό τους και να δουλέψουν.
«Η πληρότητα στα ξενοδοχεία στα νησιά μας φτάνει κατά μέσο όρο μόλις το 10%-15%. Η σεζόν πάει προς το τέλος του Αυγούστου με την ελπίδα πως οι πτήσεις θα αυξηθούν έτσι ώστε να αυξηθούν και οι κρατήσεις» επισημαίνει τονίζοντας πως η κίνηση είναι λίγο πιο ενισχυμένη στους προορισμούς που μπορεί κάποιος να τους επισκεφτεί με το αυτοκίνητο όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.
«Το πλήγμα που έχουν δεχτεί όλοι οι επιχειρηματίες είναι ξεκάθαρο. Δυστυχώς οι εκτιμήσεις μας δεν είναι πολύ θετικές. Δεν νομίζουμε πως φέτος θα ξεπεράσουμε σαν έσοδο από τον τουρισμό τα 3,5 με 4 δισ. ευρώ ενώ πέρυσι είχαμε 18 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάρτιο που έκλεισαν τα ξενοδοχεία λόγω lockdown τα έσοδα σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε μόλις 600 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο Γρηγόρης Τάσιος και προσθέτει:
«Ευελπιστούμε πως ο τουρισμός θα προχωρήσει και τον Σεπτέμβρη αλλά μια αναλυτική εικόνα θα έχουμε τον Αύγουστο. Εάν δεν προχωρήσουμε τον Αύγουστο σε με καλύτερη εικόνα από αυτή που έχουμε τώρα και η πληρότητα είναι χαμηλή πολλοί ξενοδόχοι θα αναγκαστούν να κλείσουν στο τέλος του Αυγούστου».
«Χρειαζόμαστε τους ξένους τουρίστες»
Οι Έλληνες που επισκέπτονται τα νησιά κάθε χρόνο είναι μόλις το 5% του συνόλου των τουριστών, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε τους ξένους τουρίστες».
Η κατάσταση στον τουρισμό είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένη με τα επιδημιολογικά στοιχεία των χωρών που αποτελούν τις κύριες «δεξαμενές» έλευσης επισκεπτών με τον πρόεδρο της ΠΟΞ να σημειώνει πως σαφώς χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε «να αναδειχθούν καινούριες κρατήσεις μέσω των καινούριων πτήσεων που θα ”ανοίξουν” το επόμενο διάστημα».
Σε τι επίπεδα κυμαίνονται φέτος τιμές
Οι τιμές στα νησιά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη σεζόν ιδιαίτερα στα πιο τουριστικά νησιά όπως είναι Μύκονος και η Σαντορίνη. Όπως εξηγεί ο Γρηγόρης Τάσιος γίνονται προσπάθειες για εκπτωτικά πενταήμερα κυρίως πακέτα έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να επωφεληθούν και να ταξιδέψουν.
«Δεν υπάρχει σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά της Μυκόνου. Ελπίζουμε ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο»
Για τις κρατήσεις της φετινής σεζόν στη Μύκονο μίλησε στο newsbeast.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά.
«Μέχρι στιγμές δεν έχουμε ευτυχώς νέες ακυρώσεις αλλά νέες κρατήσεις. Δεν υπάρχει βέβαια σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ο Ιουλίους θα κλείσει περίπου στο 25% της περσινής χρονιάς ενώ ο Αύγουστος αναμένουμε πως θα είναι λίγο καλύτερος. Αυτά βεβαία με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Πιστεύουμε πως θα υπάρχουν τουρίστες που θα μας επισκεφτούν τον Σεπτέμβρη και λίγο Οκτώβρη αλλά αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά καθώς έχει να κάνει με το πως θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση» αναφέρει και προσθέτει:
«Τα ξενοδοχεία μας ακολουθούν πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία και των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων. Είμαστε πολύ σχολαστικοί ώστε να στήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες για να μας προτιμήσουν και τις επόμενες χρονιές».
«Οι πληρότητες στη Σαντορίνη είναι χαμηλές»
Στις πληρότητες που μέχρι τώρα είναι αρκετά χαμηλές και στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο στη Σαντορίνη εστίασε μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος.
«Οι πληρότητες είναι χαμηλές και κυμαίνονται από 20 έως 25% για την ώρα. Γεγονός στο οποίο αποδίδουμε αυτά τα χαμηλά ποσοστά είναι πως δεν έχουν ανοίξει οι αγορές της Αμερικής της Κίνας και των Αραβικών χωρών καθώς η Σαντορίνη δουλεύει τα τελευταία χρόνια με επισκέπτες από αυτές τις χώρες. Δεν είχαμε ποτέ ευρωπαϊκή αγορά. Σε συνδυασμό με τα κρουαζιερόπλοια των οποίων οι αφίξεις είναι μηδενικές το νησί έχει υποστεί βαρύ πλήγμα» επισημαίνει και προσθέτει:
«Ο Αύγουστος δείχνει πως θα είναι λίγο καλύτερος μήνας αλλά ακόμη και η πληρότητα να αυξηθεί στο 35% δεν θα έχουμε τα έσοδα και την κίνηση των προηγούμενων ετών. Τις προηγούμενες χρονιές η πληρότητα τον μήνα Αύγουστο ξεπερνούσε το 90%. Αυτή τη στιγμή τα μισά ξενοδοχεία είναι κλειστά. Μερικά άνοιξαν τις 15 του μήνα ενώ αλλά αναμένεται να ανοίξουν την 1η Αυγούστου. Τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου φέτος πιστεύουμε πως θα αγγίξουν το 30% του συνόλου».