Τη μεγάλη αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία εκφράζει ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής του fund ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων Amber Capital. Όπως τιτλοφορεί το δημοσίευμά του το Bloomberg, η «ελληνική τραγωδία» του είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές μετοχές να αγοράσει.

«Όλοι οι καταλύτες στη χώρα είναι σε αντίθετη πορεία σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η οικονομία της έχει πολύ δυνατό βηματισμό, έχει απίστευτα ισχυρά θεμέλια» ανέφερε σε συνέντευξή του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Oughourlian είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία δυναμικής αποκατάστασης έπειτα από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και «αδιεξόδων» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη φετινή χρονιά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 17%, κάνοντας το καλύτερο ξεκίνημά του εδώ και είκοσι χρόνια.

Πέρσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, η χώρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007 και αυξάνεται η εντύπωση πως «η πιο φιλική προς την αγορά αντιπολίτευση μπορεί να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς και τον Μάιο».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Αmber δεν είναι το μόνο fund που είναι θετικό προς την Ελλάδα. Το Marathon Asset Management LLP ανακοίνωσε στις 28 Φεβρουαρίου πως η χώρα αποτελεί ακόμα «σημαντική ευκαιρία» αν και η οικονομική ανάκαμψη παίρνει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλα είναι εντελώς ξεκάθαρα, σημειώνει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση έχει «σύρει τα πόδια της» σε ορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εντείνοντας την ανησυχία των δανειστών. Το ΔΝΤ επίσης τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται μεγαλύτερο κεφάλαιο και πως οι κίνδυνοι αυξήθηκαν.