«Η οικονομία γυρίζει σελίδα, μπαίνει πλέον σταθερά στην ανάπτυξη» τόνισε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «δημιουργείται ένα ισχυρό momentum για την ελληνική οικονομία, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να περάσουμε σε μια νέα φάση».
«Φυσικά, δεν πανηγυρίζουμε, η οικονομία κάνει τα πρώτα βήματά της στην ανάκαμψη μετά από οκτώ χρόνια βαθιάς ύφεσης» είπε ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας την «τεράστια καταστροφή κεφαλαίου που προηγήθηκε μεταξύ 2007-2014 και την ανεργία, που όπως είπε, «αν και μειούμενη παραμένει τόσο υψηλή» και πρόσθεσε:
«Ωστόσο αυτή η μεταστροφή του οικονομικού κλίματος είναι σημαντική. Μαρτυρά την έναρξη, μετά από πολλά χρόνια, μιας νέας αναπτυξιακής πορείας. Χρέος όλων μας – και δεν αναφέρομαι μόνο στο υπουργείο Οικονομίας και την κυβέρνηση, αλλά και στους παραγωγικούς φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση – χρέος όλων μας είναι να δουλέψουμε ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη».
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι «η αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης» και «η παροχή ρευστότητας στην οικονομία». Επεσήμανε, ότι η χώρα απορρόφησε επιτυχώς, πρώτη στην Ε.Ε., τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ενεργοποίησε πρώτη «και το ΕΣΠΑ 2014-2020 καταγράφοντας ρεκόρ απορρόφησης για το 2016 (11,6%)», ενώ είναι, όπως είπε, από τις πρώτες χώρες που αξιοποιούν το «Σχέδιο Γιούνκερ» με συμβασιοποίηση ήδη 3,7 δισ. ευρώ (με την ιδιωτική συμμετοχή). Αναφέρθηκε, ταυτόχρονα, σε πρωτοβουλίες και δράσεις της κυβέρνησης, όπως η συμφωνία και ο προγραμματισμός για έργα με την ΕΤΕπ, η πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα (θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Συνεπενδύσεων), η επικείμενη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας και μια σειρά από άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που συμβάλουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Υποδομών, το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund), το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», μέσω των οποίων, όπως είπε, «διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ».
Επίσης, πρόσθεσε ότι μετά τις θεσμικές παρεμβάσεις για προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, με πιο πρόσφατη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα «κόκκινα δάνεια» και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, «η μεγάλη πρόκληση είναι να ξαναπάρει μπρος και το τραπεζικό σύστημα».
«Θα το πω ευθαρσώς. Πλέον, μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί και να ανακτήσουν την ιδιότητα του αιμοδότη, του βασικού χρηματοδότη, της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Χαρίτσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι επίκειται εντός του επόμενου μήνα και νομοθετική πρωτοβουλία «για τον «έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς, ώστε να συστηματοποιηθούν και να ενιαιοποιηθούν οι κανόνες ελέγχου, προστατεύοντας έτσι και το δημόσιο συμφέρον και τις επιχειρήσεις».
Στη δείπνο παρέστησαν, επίσης και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κορκολής και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Λόης Λαμπριανίδης.
Παραβρέθηκαν, επίσης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, o γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη της ΟΔΓερμανίας, Walter Stechel, ο γενικός διευθυντής Ελλονογερμανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης, ο διευθυντής του παραρτήματος Ματίας Χόφμαν (Matthias Hoffmann), ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, επιχειρηματίες, κ.α.