Η χώρα για να εξέλθει από την εποχή των Μνημονίων θα πρέπει να λάβει μέτρα 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2022, να πετυχαίνει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο και 2% περίπου στη συνέχεια και να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του 2018.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*
Ο δρόμος είναι δύσκολος και η μη επίτευξη των στόχων θα ενεργοποιήσει αυτόματα το δημοσιονομικό κόφτη με θύματα αυτή την φορά τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, την υγεία, την παιδεία, τις δημόσιες επενδύσεις, την προσπάθεια καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας.
Οι επιπτώσεις από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη συνολική πορεία της εθνικής μας οικονομίας.
Η πορεία της χώρας όμως δεν θα κριθεί μόνο από την έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Θα κριθεί κυρίως από την ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα το διακρίνει η ανταγωνιστική παραγωγή, που θα προκύψει από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση.
Για να έχουμε όμως σοβαρές επενδύσεις η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ριζική αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, αξιολόγηση και ανταγωνισμό στην Εκπαίδευση.
Η Ελλάδα έχει φτωχύνει και μικρύνει επικίνδυνα από την εποχή των μνημονίων και μετά. Ευθύνη και υποχρέωση των πολιτικών και θεσμικών δυνάμεων της χώρας είναι να σοβαρευτούμε επιτέλους και να προχωρήσουμε σε ένα ουσιαστικό εθνικό διάλογο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και πάνω από όλα στην ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος