«Δεν αρκεί μόνο να βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να βρούμε και πού θα τα κατευθύνουμε, δηλαδή σε έργα και παρεμβάσεις που παράγουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία και χτίζουν ένα σοβαρό, βιώσιμο, διατηρήσιμο παραγωγικό μοντέλο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», εξηγώντας ότι «αυτή είναι η λογική που κυριάρχησε στο διήμερο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Λαμία».
«Χρειάζεται μία πολύ σοβαρή συντονισμένη δουλειά, με αξιοποίηση όλων των πόρων, των χρηματοδοτικών εργαλείων και αυτό νομίζω έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα. Οι επιτυχίες που είχαμε και έχουμε στο ΕΣΠΑ, η υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία και με διεθνείς φορείς, όπως είναι η ΕΤΕπ, συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Χαρίτσης, εκφράζοντας ικανοποίηση «για το γεγονός ότι και οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών φορέων κινούνται σε αυτή τη λογική».
Ο αν. υπουργός επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων το παραγωγικό μοντέλο που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια, «ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στην ιδιωτική κατανάλωση και τον υπερδανεισμό, δεν επένδυε στην τεχνολογία δεν επένδυε στο βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό».
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έκδοσης πενταετούς ομολόγου, κ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι «η έξοδος στις αγορές έγινε με έναν τρόπο προσεκτικό, συντονισμένο και στο σωστό timing», σημειώνοντας ότι διαγράφεται πλέον «μία πορεία, η οποία βελτιώνει σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον και άρα ευνοεί και την υλοποίηση επενδύσεων».
«Για εμάς το κρίσιμο πλέον για το επόμενο διάστημα δεν είναι μόνο, αν θα έλθουν επενδύσεις στη χώρα, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι ποιες επενδύσεις θα είναι αυτές, πόσο σοβαρές θα είναι, με την έννοια της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, που να δημιουργούν σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας, επενδύσεις που θα σέβονται το εργασιακό περιβάλλον και την περιβαλλοντική νομοθεσία, επενδύσεις που πραγματικά θα πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, γι αυτό και αναμορφώνουμε και στο υπουργείο Οικονομίας το πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό περιβάλλον για τις επενδύσεις διευκρίνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν υποψήφιο επενδυτή να έχει σαφή εικόνα όλων των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών του και για πρώτη φορά στον αναπτυξιακό νόμο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις μεγάλες επενδύσεις, για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, σε βάθος 12ετίας».
Πρόσθεσε δε ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, μέσα στους οποίους καλείται να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένοι, η πορεία όμως η οποία έχει ξεκινήσει έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2018, σε έναν χρόνο από τώρα, να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, να βγούμε από το μνημόνιο και την επιτροπεία που αυτό συνεπάγεται, θα μας δώσει της δυνατότητα, τους βαθμούς ελευθερίας, για να μειώσουμε και τις φορολογικές υποχρεώσεις εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων, που έχουν πράγματι επιβαρυνθεί υπέρμετρα μέσα στην κρίση».
«Βήμα το βήμα, σταδιακά θα γίνει αυτή η εξομάλυνση. Δουλεύουμε με γνώμονα την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018» τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα προγράμματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο κ.Χαρίτσης γνωστοποίησε ότι «θα παρουσιαστούν και τον Σεπτέμβρη προγράμματα που έχουν να κάνουν και με το κομμάτι της ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, το νέο “εξοικονομώ”, αλλά και νέα προγράμματα πιο καινοτόμα και πρωτοποριακά σε σχέση με τα συμβατικά προγράμματα, που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική βιομηχανία, την ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας».