Στη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρονται η βελγική εφημερίδα, L’ Echo και η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv. Το δημοσίευμα της Echo σημειώνει ότι η Ελλάδα εξέδωσε πενταετές ομόλογο τριών δισ. ευρώ με επιτόκιο δανεισμού 4,625%, το οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερο – όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα – από το 4,95% που είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια. Προσθέτει, δε, ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θεωρείται ως ένα «τεστ εμπιστοσύνης» και ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επωφεληθεί από το γεγονός για να αυξήσει τη δημοτικότητα του κόμματος του Σύριζα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το μακρύ τούνελ που διασχίζει εδώ και πάνω από επτά χρόνια», επισημαίνει το δημοσίευμα, προβάλλοντας ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «διαπιστώνεται μία θεαματική βελτίωση της κατάστασης της Ελλάδας» και ότι η χθεσινή μέρα «αποτελεί ένα κομβικό σημείο», καθώς επίσης και ότι είναι πεπεισμένος ότι «η χώρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με λογικό επιτόκιο».
Επίσης, παραθέτει την άποψη του Επιτρόπου ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα για να γυρίσει σελίδα και να κλείσει το μακρύ κεφάλαιο της λιτότητας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, για μία ακόμα φορά την ανάγκη η χώρα να ολοκληρώσει «με σοβαρότητα» την τελευταία χρονιά του προγράμματος, που αποτελείται από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί.
Στην πώληση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου «για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια» αναφέρεται και το δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Euractiv, σημειώνοντας πως αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος».
Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης της δηλώσεις της εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες χαιρετίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «βήμα-βήμα». «Η επιστροφή της Ελλάδας προγραμματίστηκε προκειμένου να επωφεληθεί από τα πιο χαμηλά επίπεδα κόστους δανεισμού τα τελευταία επτά χρόνια» αναφέρει η ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποιοι επενδυτές διατηρούν τις ανησυχίες τους σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.
Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η πώληση του ομολόγου είναι επίσης εμβληματική για την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της» και καταλήγει με δήλωση του Νίκολας Βαλ, από την Old Mutual Global Investors «ότι οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, μαζί με τα πρόσφατα θετικά οικονομικά στοιχεία, δείχνουν ότι το ομόλογο θα έχει καλές επιδόσεις».