Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του Eurogroup, το οποίο θα προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα τόσο στο λαό όσο και τις αγορές μέσω μιας συμφωνίας για το χρέος, αναφέρει σε άρθρο του ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ολόκληρο το άρθρο του Ρ. Γκουαλτιέρι, βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο EurActiv, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup έχει ως εξής:
Μια συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μια διευκρίνιση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας είναι απαραίτητα ώστε να προωθηθεί η ανάκαμψη της Ελλάδας και να επαναβεβαιωθεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και εφαρμόσει έναν εντυπωσιακό αριθμό μεταρρυθμίσεων βάσει του προγράμματος. Είναι επίσης ξεκάθαρα ότι όλα τα προαπαιτούμενα που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ληφθεί.
Η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο του Eurogoroup. Τώρα είναι η σειρά του να κάνει ό,τι του αντιστοιχεί επιτρέποντας το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας. Υπάρχει ανάγκη για την αποσαφήνιση ενός περισσότερο βιώσιμου προφίλ των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων (δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος) και για τις επιμέρους πρόνοιες και διάρκεια ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος (και οι οποίες φυσικά μπορεί να προσαρμοσθούν ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσφέρουμε τα αναγκαία τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αισιόδοξη σχετικά με μία συνολική συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogoroup. Αλλά η Αθήνα λέει ότι μία συμφωνία δεν είναι κοντά λόγω της στάσης της Γερμανίας. Εάν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, ακόμη και η επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι χρήσιμη προσφέροντας περισσότερη αξιοπιστία και ισχύ σε αυτό. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι, έπειτα από χρόνια συχνά υπερβολικών θυσιών από τον ελληνικό λαό, αυτό το πρόγραμμα δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα και από τώρα και πέρα θα επικεντρωθεί σε μέτρα με στόχο την αύξηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αν ικανοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις, ακόμη και μια «κατ΄αρχήν» συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα του πρόσθετε με αποτελεσματικό τρόπο επιπλέον αξιοπιστία και ισχύ.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, έπειτα από χρόνια συχνά υπερβολικών θυσιών του ελληνικού λαού, το πρόγραμμα αυτό δεν απαιτεί επιπλέον λιτότητα και εφεξής θα επικεντρώνεται σε μέτρα με στόχο την αύξηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, χάρις και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δίνει σημαντική έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμη και τα ήδη νομοθετημένα (κατόπιν αιτήματος του ΔΝΤ) δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και το 2020 θα αντισταθμιστούν πλήρως από κοινωνικά και φοροελαφρυντικά μέτρα. Αυτό δεν είναι απλά ένας ευσεβής πόθος αλλά μια ρεαλιστική προοπτική δεδομένου ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ικανοποιεί και με το παραπάνω όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και σίγουρα θα ικανοποιήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Έπειτα από πολυετή προβλήματα, οι προοπτικές για ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες. Στο πλαίσιο αυτό, η μη επίτευξη θετικού και συνολικού αποτελέσματος στο Eurogroup θα ήταν αδικαιολόγητη όποιο και αν είναι το δευτερεύον ζήτημα και η επιπλοκή που τυχόν να παραμένουν ανοιχτά. Οι έλληνες πολίτες αξίζουν ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Η Ευρώπη το αξίζει. Ας κάνουμε το καθήκον μας και τις υποχρεώσεις μας για ενότητα και αλληλλεγγύη και ας αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την ελπίδα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.