Με το αίσιο τέλος της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά, αφού μέρος αυτής θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προσθέτοντας ότι η βελτίωση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με την πιθανή άνοδο του τουρισμού, εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει έως έναν βαθμό τις υφεσιακές πιέσεις που θα δημιουργήσουν τα νέα μέτρα σχετικά με τη φορολογία και το ασφαλιστικό.
Τονίζει, ωστόσο, ότι οι αναβολές και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής δημιούργησαν ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση μικτών τάσεων στην αγορά χωρίς να αποφευχθεί η είσοδος της οικονομίας σε νέα τροχιά ύφεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος, κατά το α’ 3μηνο του 2016 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4%, συμπληρώνοντας τρία διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης μετά από έξι διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης και ακολουθώντας την πτωτική τάση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
«Προς το παρόν, τα στοιχεία αντανακλούν μια διστακτική σταθερότητα, με τους περισσότερους δείκτες να μην αποτυπώνουν μια σαφή κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι η οικονομία σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στο εξωτερικό, με την εγχώρια ζήτηση να υφίσταται τις επιπτώσεις της αυξημένης αβεβαιότητας», εκτιμά ο ΣΕΒ.
Σημειώνει τέλος ότι για να επαληθευθούν οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών, όπως της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και για να εδραιωθούν προοπτικές ανάπτυξης με μακροχρόνιο ορίζοντα, είναι αναγκαία η ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που παράγουν σταθερά εισοδήματα.