Με ψηφισμένο το ασφαλιστικό και το φορολογικό προσέρχεται τη Δευτέρα στο έκτακτο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, τα μεγάλα «αγκάθια» της συνεδρίασης θα είναι όμως το πακέτο προληπτικών μέτρων και το ζήτημα του χρέους.
Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους του επίσημου τομέα στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Από τη συζήτηση όμως θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.
Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 15.00 τοπική ώρα.
Κοινοτικές πηγές εκτιμούσαν ότι στη σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα υπάρξει οριστική απόφαση, όχι μόνο εξαιτίας των διαφωνιών στο θέμα του εφεδρικού «πακέτου», αλλά και λόγω της συζήτησης για το χρέος.
Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφάσισε να αρχίσει τώρα τη συζήτηση για το χρέος και ενδεχομένως να προκύψει ένα χρονοδιάγραμμα.
Η Αθήνα έχει στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Χθες, λίγες ώρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συζήτηση, ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε γερμανικές εφημερίδες ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους στόχους, στέλνοντας με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο για πολλοστή φορά το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται η εξειδίκευση των μέτρων του εφεδρικού πακέτου.
«Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη» υπογραμμίζει ο κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί. Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο, ενώ, όπως είπε, με το παρόν πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Η Κομισιόν θα προτείνει, σύμφωνα με το Βloomberg, να γίνει εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις δανειακές ανάγκες του Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον μηχανισμό ενεργοποίησης των εφεδρικών.
Το βράδυ του Σαββάτου το Bloomberg διέρρευσε προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και να μετατεθεί το νέο μνημόνιο για το 2018.
Τα βασικό θέμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση.
Η Αθήνα συζητά μόνο τη δημιουργία ενός αυτόματου «κόφτη» δαπανών, όμως το ΔΝΤ πιέζει ώστε να νομοθετηθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα και προειδοποίησε με πολιτικές εξελίξεις εάν επιμείνουν στις πιέσεις.
«Το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή -για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προειδοποιώντας: «Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε».
Για την προετοιμασία του Eurogroup θα προηγηθεί το πρωί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.