Κατακόρυφα ανεβαίνει το θερμόμετρο στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με το ενδεχόμενο ολικής εμπλοκής να έχει πυροδοτήσει εκ νέου τα σενάρια εκλογολογίας. Ωστόσο, κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα καταφέρει να περάσει αλώβητη από τις νάρκες ΔΝΤ και Σόιμπλε στο δρόμο για την αξιολόγηση αποπνέουν από την κυβέρνηση, μετά τον καταιγισμό εξελίξεων που ακολούθησε η ματαίωση του έκτακτου Eurogroup της Μ. Πέμπτης.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ουδείς διαψεύδει την ανησυχία για το ενδεχόμενο υλοποίησης του σεναρίου Τόμσεν – Βελκουλέσκου, όπως αυτό αποκαλύφθηκε από τη διαρροή στα Wikileaks, καθώς όσο περνά ο χρόνος χωρίς συμφωνία και επιτείνεται το καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας με την επιμονή του ΔΝΤ πάνω στο τραπέζι, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου τελεσιγράφου.
Ως εκ τούτου το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι οριακό, με την κυβέρνηση να επιζητά άμεση συμφωνία, επιμένοντας ωστόσο στην κόκκινη γραμμή του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων και σε προσπάθεια να στήσει νέα αναχώματα στις αιτιάσεις για συγκεκριμενοποίηση και νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, για τις οποίες κατηγορούν το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αργά χθες το βράδυ στο κυβερνητικό επιτελείο έφταναν πληροφορίες για νέο έκτακτο Eurogroup εντός της ερχόμενης εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη του Πάσχα. Στο Μέγαρο Μαξίμου παράλληλα παραπέμπουν και σε σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε συζητήσεις του εκτίμησε ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί και θα έχει και θετική έκβαση για την Αθήνα. Το σενάριο για την Τρίτη του Πάσχα πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία είναι κοντά και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα διεξαχθεί εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας, αποφεύγοντας να ορίσει σαφώς κάποια ημερομηνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κλείσει η αξιολόγηση στη βάση της ελληνικής πρότασης. Νωρίτερα, ο κ. Γιούνκερ είχε εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση κατά του ΔΝΤ και υπέρ των ελληνικών θέσεων, χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ «παράλογες» και ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο», γεγονός που αποτιμάται θετικά από το Μαξίμου, όπως άλλωστε και η παρέμβαση του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα».
Οι επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου κρέμονται από μία κλωστή, καθώς το σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης σύμφωνα με το Μαξίμου «ζήτησε ένα 24ωρο για να πιέσει ο ίδιος για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup». Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στον ορισμό Eurogroup η Αθήνα θα προχωρήσει στην κατάθεση του αιτήματος για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο να συναντά αντιδράσεις κυρίως από το Βερολίνο.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι «η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων» και ότι η προληπτική νομοθέτηση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου. Το θέμα αυτό αποτέλεσε και το πεδίο διαβουλεύσεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για πρόοδο πάνω στη βάση της ελληνικής πρότασης, αλλά μονάχα με τους ευρωπαίους και όχι με το ΔΝΤ.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, υλοποιεί τις αρχές που έθεσε το τελευταίο Eurogroup (αξιοπιστία, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, θεσμοθέτηση). Επιπλέον, τονίζουν ότι ο μηχανισμός αυτός κατοχυρώνει την πρόβλεψη της Συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, για το ενδεχόμενο απόκλισης από τους στόχους.
«Είναι λοιπόν σαφές ότι αυτοί που αντιδρούν στην συγκεκριμένη πρόταση, δεν επιδιώκουν περισσότερη αξιοπιστία, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Για τον λόγο αυτόν, αρνούνται επιδεικτικά να λάβουν υπόψη και την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις εκτιμήσεις της οποίας θα είχαν επικαλεστεί κατά κόρον αν ήταν επιβαρυντικές για την ελληνική οικονομία», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Βολές κατά της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση πνέουν μένεα κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, για τη στάση που τηρεί, καθώς όπως τονίζουν, ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ, αποσκοπώντας σε «μικροκομματικά οφέλη από την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ωστόσο θα διαψευσθούν».
Συνεδρίαση για το προσφυγικό
Εν τω μεταξύ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί της Μ. Πέμπτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.