Στην παράταση θα κριθεί ακόμη μια φορά αν θα υπάρξει έστω και μισή συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές πριν την Ουάσιγκτον, όπου και τελικά θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και αν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Ο τελευταίος κύκλος της διαπραγμάτευσης -με το Grexit αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να έχουν επανέλθει στο προσκήνιο μέσω δημοσιευμάτων- διεξάγεται σε ένα κλίμα καχυποψίας, με διαρκείς αναβολές και ολονυχτίες χωρίς συμφωνία, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν- Βελκουλέσκου από τα wikileaks η επιθετική της Αθήνας προς το ΔΝΤ αυξάνεται, ενώ δεν λείπουν και οι βολές της Κριστίν Λαγκάρντ προς την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται για τις 18:00 η συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς φαίνεται πως σε ορισμένα μέτωπα οι διαφορετικές παραμένουν αγεφύρωτες. Μάλιστα την ώρα που γινόταν γνωστή η νέα αναβολή, ο Αλέξης Τσίπρας έστελνε μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει για τα μέτρα που θα πάρει, αλλά και ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και οι «συμβουλάτορες» έκαναν λάθος υπολογισμούς, κάτι που είχε παραδεχθεί νωρίτερα και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Πλέον απόψε η κυβέρνηση και οι δανειστές καλούνται να φτιάξουν και να υπογράψουν δύο κείμενα συμφωνίας. Τα δύο κείμενα, ένα με το ΔΝΤ και ένα με τους Ευρωπαίους, θα είναι ίδια, αλλά σε κάθε κείμενο θα αναφέρεται διαφορετική απόδοση για το κάθε μέτρο, αφού το ΔΝΤ κάνει τους δικούς του υπολογισμούς.

Αν υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης θα φανεί σύντομα. Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν το βράδυ να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα και μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στην Ουάσιγκτον και στις επαφές που θα υπάρξουν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Το κείμενο της Ευρωζώνης αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 5,4 δισ. ευρώ) και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ το κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ (σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ) και διασφαλίζουν πλεόνασμα 1,5% το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ευελπιστεί να καταλήξει σε μία «κατ’ αρχήν συμφωνία» και σε δύο ξεχωριστά κείμενα, που θα δίνουν προοπτική συμφωνίας και θα τα πάρει μαζί του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον, όπου μεταφέρονται τα «παζάρια» από την Πέμπτη.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 15-17 Απριλίου, θα διεξαχθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα παρευρεθούν εκτός από την διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αξιωματούχοι από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στην Ουάσιγκτον χωρίς κανένα κείμενο τότε θα δεχθεί πολλές πιέσεις και σίγουρα δεν θα ξεκινήσει, έστω και παρασκηνιακά καμία κουβέντα για το χρέος.

Ταυτόχρονα το μη κλείσιμο της αξιολόγησης εντείνει την αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας και εξαντλούνται καθημερινά οι αντοχές της οικονομίας. Ταυτόχρονα εξαντλούνται και οι αντοχές της κυβέρνησης, αφού αν τραβήξει η διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα.

Βέβαια ακόμη και αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται στη σκιά του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» πως θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο υπογράμμισε ότι η λύση αυτή δεν θα περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

«Θα βρούμε μία λύση τις επόμενες εβδομάδες, όμως δεν θα έχει σε τίποτα να κάνει με την ελάφρυνση χρέους, αλλά κυρίως με την Ελλάδα που θα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική οικονομία» τόνισε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεδομένου του ότι η περίοδος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους ανέρχεται ήδη σε 35 χρόνια και οι πληρωμένες τόκων αναβλήθηκαν για ένα διάστημα 10 ετών, εκείνοι που μιλούν για ελάφρυνση χρέους απλά «δεν θέλουν να μιλήσουν για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα» και η Αθήνα χρειάζεται να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

«Βοηθάμε την Ελλάδα-αγοράζουμε χρόνο» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι πιστωτές πάντα τηρούν τις συμφωνίες τους.

Τα ανοιχτά θέματα

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι κατά η διάρκεια της νύχτας στο ξενοδοχείο μετέβη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποχώρησε γύρω στις 06:10 τα ξημερώματα, χωρίς να διαρρεύσουν πληροφορίες για το λόγο της παρουσίας του.

Ο υπουργός Γ. Σταθάκης, που χειρίζεται τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε τότε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Ωστόσο το ραντεβού αναβλήθηκε για το απόγευμα.

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε: «κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Άλλη μία νύχτα».

Στις συναντήσεις που άρχισαν στις 10 το βράδυ της Κυριακής, συζητήθηκαν διαδοχικά, τα δημοσιονομικά μεγέθη, το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικότερα, συνοψίζοντας, στις 00:30 σήμερα, στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά, κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ ως προς την απόδοση των μέτρων που θα ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, με το Ταμείο να υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτή θα είναι μικρότερη.

Για το ασφαλιστικό, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητική πηγή ανέφερε, στις 02:30, ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις και επισήμανε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα προσπάθεια για συμφωνία σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «η νύχτα είναι ακόμα μεγάλη».

Στο μεταξύ, σε θρίλερ εξελίχθηκε και η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς δε βγήκε λευκός καπνός. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε από την συνάντηση με τους θεσμούς στις 2.30 τα ξημερώματα καθώς δεν είχε καταστεί δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν στις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας δεν θα συμμετάσχουν μόνο οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης, Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.