Ένα από τα μεγάλα λάθη στην εφαρμογή των μνημονίων ήταν η υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, με αντίστοιχη υποβάθμιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου παρατηρούνται συστηματικά καθυστερήσεις, αποσπασματικότητα και ατολμία.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα: μια οικονομία σε ύφεση εδώ και επτά χρόνια, με το μικρό διάλειμμα του 2014, μια Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανεργία και στους φόρους, αλλά ουραγός σε όλους τους υπόλοιπους δείκτες ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και διακυβέρνησης. Σε μια σειρά από κατατάξεις που συντάσσουν ετησίως διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν απελπιστικά χαμηλές.

Παρά τις διακηρύξεις όλων των κομμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 102η θέση μεταξύ 209 χωρών, ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς, βλέποντας «την πλάτη» κρατών όπως η Ρουμανία, η Τουρκία, τα νησιά Μάρσαλ και η Κούβα. Μεταξύ 209 χωρών κατέχει την 66η θέση ως προς τη ποιότητα της διακυβέρνησης και την 74η θέση ως προς τη λειτουργία των θεσμών, την ποιότητα και την εφαρμογή των νόμων, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης κτλ. Κατατάσσεται επίσης στην 67η θέση σε θέματα λογοδοσίας του κράτους, πίσω από χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Τόνγκα.

Σε θέματα ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, η Ελλάδα υστερεί στους 65 από τους 84 δείκτες, που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα και βρίσκεται μεταξύ των 8 χειρότερων του ΟΟΣΑ, ως προς την ποιότητα της εργασίας, με την έννοια της δυνατότητας να βρει κάποιος εργασία αντίστοιχη των προσόντων του. Ως προς την ανταγωνιστικότητα, παραμένει καθηλωμένη στην 81η θέση μεταξύ 144 χωρών, εξαιτίας της αναποτελεσματικής διακυβέρνησης, της διαφθοράς, της υψηλής φορολογίας, των κλειστών επαγγελμάτων κ.ά.

Δυστυχώς, παρά τις θυσίες που υπέστησαν οι πολίτες, οι βασικές δομικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δεν διορθώθηκαν, αλλά σήμερα καθιστούν την ανάκαμψη όλο και δυσκολότερη. Οι μεταρρυθμίσεις, είναι πλέον ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος