Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στη συμφωνία με τους εταίρους.

Οι Επιτροπές ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συμφωνία, κάνοντας αποδεκτά και τα δύο άρθρα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να καθοριστεί η ώρα έναρξης της Ολομέλειας για την ψήφιση του 3ου μνημονίου.

Δύο τροπολογίες έβαλαν φωτιά στη συνεδρίαση

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των επιτροπών, ένταση προκάλεσαν δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή. Η μία αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μία στο συνταξιοδοτικό.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το βουνό, όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Καμμένος: Τροπολογία για μείωση συντάξεων των ενόπλων δυνάμεων δεν ψηφίζεται από ΑΝ.ΕΛ.

Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί ένα tweet του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έγραψε: «Τροπολογία που αναφέρεται σε μείωση συντάξεων στελεχών των ΕΔ ούτε φέρει την υπογραφή μου, ούτε ψηφίζεται από ΑΝ.ΕΛ.»