Για μια συμφωνία-βαρίδι για τον ελληνικό λαό κάνει λόγο ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου όσον αφορά τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη συμφωνία «άκρως επώδυνη», τονίζοντας ότι υποδεικνύει ότι ο αυταρχισμός και οι επιδιώξεις ορισμένων κύκλων θέτουν σε αμφιβολία την ενότητας της ίδιας της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής επισημαίνει ότι η ακραία στάση ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας, με προτάσεις που είχαν αποκλειστικό σκοπό να μειώσουν τα κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα της χώρας, δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές της Ευρώπης.
«Όταν μέσα σε τρία χρόνια δύο χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης αναγκάζονται να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, στις διαπραγματεύσεις γίνονται προτάσεις για αποξένωση περιουσιακών στοιχείων μίας χώρας και προτείνεται προσωρινή έξοδος από το ευρώ, τότε το οικοδόμημα που ονομάζεται Ευρωζώνη έχει σημαντικά δομικά προβλήματα» σημειώνει.
Αλληλέγγυο προς τον αγώνα του ελληνικού λαού παραμένει το ΑΚΕΛ και διατυπώνει ερωτήματα για το παρόν, το μέλλον και την προοπτική της ΕΕ, δηλώνοντας ότι η συμφωνία στη σύνοδο κορυφής με τους δανειστές θα κριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμμα, όπως έπραξε όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αποφύγει την παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Επίσης, μίλησε για πολιτικές σκληρές, πολιτικές λιτότητες και ερωτηθείς εάν ο κ. Τσίπρας πέτυχε να αναδείξει αυτό που ο ελληνικός λαός ανέδειξε με τις δημοκρατικές επιλογές του, απάντησε ότι αυτό θα το κρίνει ο καθένας ξεχωριστά, σε ό,τι αφορά τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα, και ο ελληνικός λαός στο σύνολό του.
Την ικανοποίησή του, γιατί με την απόφαση της συνόδου κορυφής διασφαλίζεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου. «Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε την Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Χριστοφόρου, σημειώνοντας τη συνεισφορά της Κύπρου, μέσω του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη και του υπουργού Οικονομικών «οι οποίοι υποστήριξαν και συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας».