Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και όλα κρίνονται το πρωί της Παρασκευής οπότε και θα είναι ξεκάθαρο αν η ελληνική πρόταση για το νέο τριετές μνημόνιο ικανοποιεί τους Ευρωπαίους, αλλά και αν τελικά ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα να εμπεριέχεται δέσμευση για το χρέος.
Το κείμενο της συνολικής πρότασης γράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι σε αυτή τη διαδικασία συνδράμει κλιμάκιο Γάλλων τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Γαλλίας στο Euroworking Group. Στόχος της συνεργασίας αυτής και της εμπλοκής των Γάλλων που εμφανίζονται θετικοί στο να βοηθήσουν την Ελλάδα, είναι να εξασφαλισθεί ότι η πρόταση θα πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που ζητούν οι δανειστές. Η εμπλοκή των Γάλλων έχει στόχο ακόμη να διασφαλίζει ότι η πρόταση της Ελλάδας, εφόσον κατατεθεί στην ώρα της, δηλαδή σε λιγότερο από 24 ώρες, δεν θα απορριφθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζουν να υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες ως προς την έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά, το ΕΚΑΣ, την περικοπή 400 εκατ. ευρώ στην άμυνα και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
Το αίτημα της Αθήνας για νέο πρόγραμμα έφτασε χθες το πρωί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως είχε δεσμευτεί ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Τρίτης, ξεκινώντας επίσημα τη διαδικασία που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Το αίτημα του κ. Τσακαλώτου είναι για νέο τριετές μνημόνιο και το κείμενο στο τέλος του ξεκαθαρίζει ότι υπερισχύει του κειμένου του Αλέξη Τσίπρα προ ημερών.
Ταυτόχρονα οι εταίροι έχουν ζητήσει να περάσουν άμεσα από τη Βουλή κάποια προαπαιτούμενα ως ένδειξη καλής θελήσεως από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του δεσμεύεται να προχωρήσει η κυβέρνηση έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα και μέτρα για τις συντάξεις, που θα πρέπει να νομοθετήσει.
Μετά την επιστολή της κυβέρνησης με την οποία ζητά τριετές δάνειο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για να εξετάσουν αν το αίτημα της Ελλάδας στον ESM «πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που ορίζουν τα άρθρα 2 και 13».
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ESM και επικεφαλής του Eurogroup ζητά από τους δύο αξιωματούχους να εξετάσουν αν υφίσταται κίνδυνος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, καθώς και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Επίσης ζητά να εξεταστεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Εφόσον όλα πάνε καλά και η πρόταση περάσει από τους θεσμούς και το Eurogroup, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη Σύνοδο Κορυφής και βγαίνει από την κουβέντα το grexit.
Η παρέμβαση των Αμερικανών για το χρέος και τα μέτρα
Εξαιρετικά σημαντική είναι η παρέμβαση των ΗΠΑ. Θα ήταν γεωπολιτικό λάθος αν επιτρεπόταν χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, μιλώντας χθες στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον.
Σε δραματικούς τόνους κι επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες σ’ όλες τις πλευρές, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι το είπε και την περασμένη εβδομάδα, αλλά κι άλλες φορές στο παρελθόν, το ΔΝΤ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, αλλά κι η Ευρώπη την αναδιάρθρωση. Είπε πως κανένας Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να «πουλήσει» το πακέτο στη χώρα του χωρίς αναδιάρθρωση, αλλά ούτε κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα κοινοβούλιά τους χωρίς όρους και μέτρα.
To κείμενο της επιστολής για το νέο τριετές πρόγραμμα
«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:
-Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις
Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.
Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.
Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.
Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.
Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου».