Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας και υπουργείου Οικονομικών, μετά από πέντε μήνες συγκρούσεων, διαφωνιών και έντονου παρασκηνίου, βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μετά από απαίτηση των δανειστών και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω του blog του και έριξε ένα καρφί για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών» γράφει στην επιστολή παραίτησης του, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτή τη ζήτησαν οι Ευρωπαίοι από τον πρωθυπουργό και ο ίδιος συμφώνησε.
Μάλιστα ο Γιάννης Βαρουφάκης τονίζει ότι «είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών».
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό ήταν τεταμένες, ενώ πληροφορίες λένε ότι υπήρχαν έντονες συγκρούσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού όπου τόνιζε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν σημαίνει ρήξη, αλλά άμεση συμφωνία με τους δανειστές έσκαγε σαν βόμβα το δημοσίευμα της Telegraph για το διπλό νόμισμα και το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών.
Τα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Γιάννη Βαρουφάκη είχαν φτάσει πολύ πριν το δημοψήφισμα, καθώς οι Ευρωπαίοι έλεγαν σε κάθε ευκαιρία ότι δυναμιτίζει το κλίμα της συμφωνίας.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας αποζητά στο Προεδρικό Μέγαρο συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι κυρίως από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και της Φώφης Γεννηματά, η αποπομπή Βαρουφάκη αποτελούσε κόκκινη γραμμή από την ημέρα που επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ωστόσο νέα μηνύματα έφτασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο υπουργός στην επιστολή παραίτησης οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να φύγει από τη μέση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για δομικές αλλαγές με παράλληλες αιχμές για τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στο MEGA, τονίζοντας ότι «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα» και ότι «πρέπει να δώσουμε την εικόνα μιας ομάδας διαπραγματευτών με ένα σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό» προσθέτοντας ότι «αυτή είναι και η κόκκινη γραμμή πολλών από εμάς για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σε αυτή την κυβέρνηση».
Μέλη του υπουργικού συμβουλίου εδώ και καιρό εξέφραζαν στον Αλέξη Τσίπρα τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο μπορεί ο κ. Βαρουφάκης να συμβάλει θετικά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων που είχαν οξυνθεί επικίνδυνα.
Άλλωστε μπορεί ο Γιάννης Βαρουφάκης να είχε παραμεριστεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ήταν αυτός που συμμετείχε στο Eurogroup, λόγω της θέσης του.
Στο δε τελευταίο δραματικό Eurogroup μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος οι υπόλοιποι υπουργοί τον έβγαλαν έξω από τη συνεδρίαση και συνέχισαν να συζητούν μόνοι τους για την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί στην πράξη αν όντως η παραίτηση του Γιαννη Βαρουφάκη θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο για την παραίτηση Βαρουφάκη
«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.
Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.
Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»