Οι εταιρείες ενέργειας, στις οποίες ανήκει το ισραηλινό θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, αναζητούν εταίρους για να κατασκευάσουν μια πλωτή πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου και να διεξαγάγουν ενδεχομένως έρευνες για πετρέλαιο σε μεγάλα βάθη, δήλωσε ένας διευθυντής του ομίλου.
Το Λεβιάθαν, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο θαλάσσια κοιτάσματα αερίου που έχουν ανακαλυφθεί την τελευταία δεκαετία, έχει κάνει το Ισραήλ εξαγωγό ενέργειας σε μια πολυτάραχη περιοχή και το έχει απομακρύνει από πιο ρυπογόνες εισαγωγές, κυρίως άνθρακα.
Οι εξαγωγές από το κοίτασμα άρχισαν τον Ιανουάριο και ήδη προμηθεύουν με φυσικό αέριο το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Ο όμιλος θέλει να επεκτείνει την παραγωγή και σχεδιάζει να λάβει φέτος μια επενδυτική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει.
Κεντρική θέση θα έχει ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FLNG) κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος θα δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο και θα επιτρέπει εξαγωγές προς την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters ο Γιγκάλ Λαντάου, διευθύνων σύμβουλος της Ratio Oil, ήσσονος εταίρου στο Λεβιάθαν.
«Ο FLNG έχει το πλεονέκτημα ότι έτσι δεν εξαρτάσαι από γεωπολιτικά ζητήματα», δήλωσε. «Δίνει εξαγωγική ανεξαρτησία».
Αγωγοί που συνδέονται απ’ ευθείας με σταθμούς LNG στη βόρεια Αίγυπτο ή στην Ευρώπη αποτελούν πρόσθετες επιλογές.
Η Ratio, μαζί με τους εταίρους Delek Drilling και Noble Energy, έχουν ήδη συνομιλίες με την Golar LNG, με έδρα τις Βερμούδες, και με την Exmar του Βελγίου για να επενδύσουν στο πρόγραμμα και να κατασκευάσουν τον πλωτό τερματικό σταθμό.
«Όποιος είναι ο καλύτερος, ο φθηνότερος και ο πιο κατάλληλος για εμάς, θα επιλεγεί. Στη συνέχεια ένας απ’ αυτούς θα γίνει στρατηγικός εταίρος στο ίδιο το πρόγραμμα», δήλωσε ο Λαντάου.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο τερματικός σταθμός FLNG μπορεί να λειτουργεί σε τρία χρόνια. Οι προσαρμογές μόνο στη σημερινή πλατφόρμα παραγωγής θα απαιτήσουν 1 δισ. δολάρια, δήλωσε, επιπλέον του κόστους της κατασκευής του τερματικού σταθμού και των γεωτρήσεων.
Πριν μπορέσουν να επενδύσουν, οι εταίροι θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν συμβόλαια με πελάτες.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χλμ. στα ανοικτά της ακτής του Ισραήλ σε ύδατα βάθους μεγαλύτερου του 1,5 χιλιομέτρου. Ο όμιλος πιστεύει πως πετρέλαιο μπορεί να κρύβεται κάτω από το αέριο.
Πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο και δαπανηρό εγχείρημα, ιδιαίτερα καθώς το επενδυτικό κλίμα στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν είναι ευνοϊκό για τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όμως ανάλογα με τις σεισμικές αναλύσεις και την ύπαρξη σωστών συνθηκών στην αγορά, ο Λαντάου δήλωσε πως θα ήθελαν να φέρουν μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία για την εξόρυξη ενδεχόμενων αποθεμάτων.
«Θα αισθανθούμε πιο άνετα με έναν στρατηγικό εταίρο που να έχει την τεχνογνωσία και την πείρα», δήλωσε.
Τον Οκτώβριο, η Ratio κέρδισε οκτώ άδειες για να διεξαγάγει έρευνες στα ισραηλινά ύδατα.
Η αδελφή εταιρεία της, η Ratio Petroleum, ερευνά για πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας με την ExxonMobil Corp και στο Σουρινάμ με τις Tullow Oil και Pluspetrol.