Με δύο νομοσχέδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τη δημιουργία υπηρεσίας πίστωσης και πλούτου η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλύνει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας σήμερα στην τελετή υπογραφής για τη δημιουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η διασφάλιση χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την άρση επενδυτικών αντικινήτρων και την τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.
Για το ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα οποία περιλαμβάνονται το ΕΣΠΑ, οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει επενδύσει 5,8 δισ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα , το σχέδιο Γιούνκερ και τον νέο επενδυτικό νόμο που στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ ως το 2023.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) ο υπουργός τόνισε ότι με την ενεργοποίησή του επιδιώκονται τέσσερις στόχοι: η προαγωγή της καινοτομίας , η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η αναστροφή της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό και ο μετασχηματισμός της βιομηχανικής βάσης με τη χρηματοδότηση ιδεών που δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να χρηματοδοτηθούν.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι ο στόχος για απορρόφηση 7% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2016 θα υπερκαλυφθεί και προβλέπεται να φθάσουμε σε απορρόφηση 10%. Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ ως προς την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα που αντιστοιχούν σε κοινοτική συμμετοχή ύψους 9 δις ευρώ. Τόνισε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προκήρυξης των τεσσάρων πρώτων καθεστώτων του επενδυτικού νόμου θα κατατεθούν 800 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 500 εκατ. Ευρώ. Ανήγγειλε, εξάλλου, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθεί το νέο ταμείο μικροπιστώσεων και το ταμείο υποδομών.
Καθυστερήσεις και αναποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου
Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και του αναποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, έφερε στη Βουλή με ερώτηση του ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας θέτει έξι ερωτήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο, διαπιστώνοντας ιδιαίτερα χαμηλή απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, καθυστερήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων του ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και σημαντικά χαμηλό ενδιαφέρον για ένταξη στα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί:
– Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων σε κάθε Τομεακό και Περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά δεν πιάνουν το στόχο του 7% για το 2016.
– Για το πόσα και ποια έργα που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2017, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πως η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για τη συνέχιση τους.
– Γιατί τα δύο μεγαλύτερα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» παρουσιάζουν ιδιαίτερα μικρή απορρόφηση πολύ κάτω του στόχου 7%, την ώρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
– Αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιονία και Ολυμπία Οδός), των οποίων τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31/3/2017, οπότε αποστέλλονται και οι εκθέσεις κλεισίματος της Περιόδου 2007 – 2013.
– Για το πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά ο επενδυτικός νόμος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί προς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο μόλις 98 επενδυτικά σχέδια στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», τα οποία αρχικά έληγαν στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικό ενδιαφέρον -μερίδα- στο πληροφοριακό σύστημα είχαν «ανοίξει» 1.388 ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
– Για την πορεία αξιολόγησης των αιτήσεων για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς παρατηρούνται δυσανάλογες με το 2013 καθυστερήσεις.