Τη στρατηγική των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Italgas για τη διανομή ανανεώσιμων αερίων και στη χώρα μας και τον κρίσιμο ρόλο των υποδομών στην ενεργειακή μετάβαση, παρουσίασαν αντίστοιχα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon κα Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της θυγατρικής Enaon EDA κα Francesca Zanninotti, κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στο 2οHydrogen & Green Gases Forum, που διοργανώθηκε χθες από το energypress στην Αθήνα.
Η κα Morgante, μιλώντας στη θεματική ενότητα με τίτλο «Η ενεργειακή μετάβαση σε κρίσιμο σταυροδρόμι – Τα προβλήματα στην απορρόφηση της παραγωγής ΑΠΕ και ο κομβικός ρόλος του Υδρογόνου και των πράσινων αερίων», επισήμανε ότι η Enaon, αξιοποιώντας την εμπειρία της Italgas, έχει ξεκινήσει μελέτη για την αξιολόγηση των ελληνικών δικτύων ώστε να είναι έτοιμα, όταν θεσμοθετηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, για τη διανομή υδρογόνου. Παράλληλα, η εταιρεία προτίθεται να συντονίσει τις ενέργειές της με τους Διαχειριστές του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
«Από την πλευρά μας, έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προκαταρκτικές εργασίες και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας. Το δίκτυο ήδη υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα για τη διανομή βιομεθανίου και, μελλοντικά, υδρογόνου», τόνισε η Διευθύνουσα Συμβούλος της Enaon.
Επίσης, υπογράμμισε ότι από την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει στην Ελλάδα η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών από τους τελευταίας γενιάς “H2 ready” έξυπνους μετρητές Nimbus. Ο όμιλος Italgas είναι ο κάτοχος της πνευματικής ιδιοκτησίας της τεχνολογίας Nimbus, που, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα μέτρησης διαφορετικών τύπων αερίου, ακόμη και αναμεμειγμένων μεταξύ τους, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές.
Αναφερόμενη στη διανομή βιομεθανίου μέσα από τα ελληνικά δίκτυα, η κα Morgante σημείωσε ότι η Enaon έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), ο οποίος εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιοαερίου, καθώς και σε Μνημόνια Συνεργασίας με άλλους παραγωγούς που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για την μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου.
«Το ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι θεμελιώδες για να κρίνουμε τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση των έργων», τόνισε η κα Morgante, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναμένει να δει στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ποιος θα είναι ο στόχος που θα τεθεί. Όπως είπε, πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος παραγωγής βιομεθανίου για το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα χρειαστεί ετήσιος ρυθμός αύξησης διπλάσιος από αυτόν της τελευταίας πενταετίας.
Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη το όφελος σε συνάρτηση με το κόστος της επένδυσης μιας νέας τεχνολογίας, έτσι ώστε αυτή να μην επιφέρει ουσιαστικές επιβαρύνσεις στον τελικό καταναλωτή.
Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA κα Francesca Zanninotti , η οποία συμμετείχε στη θεματική ενότητα με τίτλο «ΔΙΚΤΥΑ Hydrogen and Biomethane readiness – Ο διάλογος στην Ε.Ε. για τις προδιαγραφές των δικτύων», αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των ελληνικών δικτύων για τη διανομή ανανεώσιμων αερίων. Σήμερα, η Enaon EDA διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου σε 9 Περιφέρειες της χώρας. Πέρυσι, διανεμήθηκαν περίπου 970 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου από τα οποία το 44% διανεμήθηκε προς ελληνικές βιομηχανίες.
«Είναι βέβαιο ότι το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο την επόμενη δεκαετία. Τώρα, όμως, είναι η ώρα του βιομεθανίου και τα δίκτυα της Enaon EDA είναι 100% έτοιμα, χωρίς δηλαδή να απαιτούνται τροποποιήσεις, να το υποδεχθούν», τόνισε η κα Zanninotti.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Enaon EDA έχει ξεκινήσει ήδη τη μελέτη για την αξιολόγηση της ετοιμότητας των δικτύων να υποδεχθούν υδρογόνο. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα δίκτυα μπορούν να υποδεχθούν υδρογόνο σε ποσοστό έως 10%, χωρίς να απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις.
«Εντός του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να είναι έτοιμη η πρώτη φάση της αξιολόγησης για την ετοιμότητα των δικτύων όσον αφορά την υποδοχή υδρογόνου, με στόχο να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο στρατηγικός οδικός χάρτης για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για να ανέλθει το ποσοστό ανάμειξης του υδρογόνου στο 20%», επισήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA.
Σε κοινή τροχιά με το όραμα της Italgas για την υποδοχή των ανανεώσιμων αερίων, ο όμιλος Enaon θέτει άμεσα στη στόχευσή του την υποδοχή του βιομεθανίου στις υποδομές του και αξιολογεί τις προϋποθέσεις για την έγχυση, μελλοντικά, και του υδρογόνου, συμβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση.