Καλπάζει η ακρίβεια στη χώρα μας προκαλώντας απόγνωση στους καταναλωτές. Οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα έχουν και σε βασικά αγαθά, με τους πολίτες να αδυνατούν αν αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές ανάγκες. Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ σε βασικά προϊόντα τροφίμων όπως σε ψωμί, ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, φέτα και λοιπά γαλακτοκομικά δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις.
Ειδικά για το ψωμί ο κλάδος προσπαθεί να συγκρατεί σε λογικό επίπεδο τις τιμές ωστόσο το μέλλον είναι αβέβαιο γιοα το πού θα φτάσει η τιμή της φραντζόλας. «Το βλέπω δύσκολο να φθάσει στα 2 ευρώ η τιμή της φρατζόλας, αλλά μην το θεωρούμε και αδύνατον, διότι σε ανηφόρα βρίσκονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων», είπε ο κ. Βαζάκας, ιδιοκτήτης φούρνου που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε από 7% έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα. «Το σακί το αλεύρι το παίρναμε πριν ενάμισι χρόνο από 10 έως 11 ευρώ, ενώ σήμερα να το παίρνουμε 20 με 22 ευρώ» ανέφερε ο αρτοποιός κάνοντας λόγο για διπλάσιο κόστος.
Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0.6%, ενώ, είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9.5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0.4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%.
Από την πλευρά τους, οι αρτοποιοί προσπαθούν να «απορροφήσουν» το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022. «Αν δεν είχαμε απορροφήσει το κόστος θα είχε φτάσει να πουλιέται πανάκριβο το ψωμί» είπε ο κ. Βαζάκας.
Σημειώνεται πως από τον Μάρτιο του 2022, η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων κοστίζει από 0.90 ευρώ έως 1 ευρώ και του μισού κιλού από 1,10€ έως 1,30€.
Φωτιά τα καύσιμα – Στα 2 ευρώ το λίτρο
«Φωτιά» έχουν πάρει ξανά οι τιμές στα καύσιμα, με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο στα νησιά, ενώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα οι τιμές έχουν «εκτοξευθεί», με τους οδηγούς πλέον να βάζουν βενζίνη μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους.
«Χρυσός» το λάδι: 130 ευρώ ο τενεκές στην Αχαΐα
Στα ύψη βρίσκεται και η τιμή του ελαιολάδου το οποίο έφτασε να πωλείται στην ελληνική αγορά έως και 130 ευρώ ο τενεκές στην Αχαϊα. Οι παραγωγοί λένε πως αυτή η ραγδαία αύξηση, η οποία είναι σχεδόν δύο φορές πάνω σε σχέση πέρυσι, οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή, την έλλειψη αποθεμάτων λόγω του δύσκολου χειμώνα και της ξηρασίας και των πυρκαγιών που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα.