Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα είναι συνολικού προϋπολογισμού €300 εκατ. και βελτιωμένο σε ό,τι αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και εγκρίσεων τους και με στόχο να λαμβάνουν πιο γρήγορα τα εγκεκριμένα κονδύλια στους δικαιούχους, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της Beyond.

Λέγοντας ότι στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και ερευνητικά κέντρα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.155, ο κ. Κυριαζής σημείωσε «είδαμε τι αδυναμίες του και τα θετικά του, κάναμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και με το που λυθεί το ζήτημα με τα πληροφορικό σύστημα, πολύ γρήγορα θα βγει στον αέρα».

Οι τέσσερις πυλώνες

Όπως διευκρίνισε, το συνολικό ποσό των €300 εκατ. του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ θα κατανέμεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • ο πρώτος, ύψους €60 εκατ., θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έρευνα – κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λαμβάνει έως και €800 χιλ.
  • ο δεύτερος, ύψους €180 εκατ., για συνέργειες πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων – κάθε πρόταση θα λαμβάνει €2 εκατ., από €1 εκατ. που ήταν στους προηγούμενους κύκλους
  • ο τρίτος, προϋπολογισμού €30 εκατ., για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών
  • ο τέταρτος, στα €21 εκατ., για τις εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ευρωπαϊκό Horizon και δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησής τους

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα, η εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων είναι το β’ τρίμηνο του 2023 ενώ αντίστοιχα η εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης υποβολών προτάσεων καθορίζεται ως το γ’ τρίμηνο του 2023.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.