Το πάρτι φοροδιαφυγής σε 200 βίλες στη Μύκονο οι οποίες ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην Εφορία αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της φοροδιαφυγής που έχει στηθεί γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Μετά τα εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έφερε στο φως ο ελεγκτικός μηχανισμός, η ΑΑΔΕ προχωρά στην εντατικοποίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες (AIRBNB, BOOKING, VRBO) για την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων καθώς και των ελέγχων για την συμμόρφωση των υπόχρεων με τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Με το τζίρο να ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ ο ελεγκτικός μηχανισμός δρομολογεί διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους αποκρύβουν από την εφορία εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους. Επίσης μέσω έξυπνων εργαλείων κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:
– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε 10.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι πέρυσι η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος ενώ εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές-ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.