Έντονες αναταράξεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank και της Signature Bank, υπάρχει τώρα έντονη ανησυχία και για το μέλλον της ελβετικής Credit Suisse.

Η τιμή της μετοχής της έχει καταποντιστεί καθώς υποχωρεί κάτω από 2 ελβετικά φράγκα (έφθασε στα 1,7 συγκεκριμένα), ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ίδιο συνέβη και με την Societe Generale που επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις, ενώ πάγωσε η διαπραγμάτευση και αρκετών ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως της UniCredit, της Finecobank και της Monte Dei Paschi.  

Η μαζική ρευστοποίηση μετοχών σχετίζεται με την παρέμβαση του μεγαλύτερου κατόχου χρηματικών τίτλων της τράπεζας Credit Suisse, δηλαδή της σαουδαραβικής Saudi National Bank, που απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% – αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 9,9%.

Credit Suisse

Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Credis Suisse κ. Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Η κατακρήμνιση της μετοχής της ελβετικής τράπεζας έχει παρασύρει αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να πέφτει κατά 5,8% και να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου, ωστόσο τα τελευταία λεπτά έχει περιορίσει τις απώλειες.

Η μεγάλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, πέφτει κατά 11,6% ενώ μεγάλες απώλειες σημειώνουν και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στην Αθήνα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε τί θα συμβεί και στο αμερικανικό χρηματιστήριο όταν ανοίξει σε λίγη ώρα, με τα προμηνύματα να είναι εξίσου ανησυχητικά για τον  Dow Jones με τους χρηματοοικονομικούς κύκλους να προβλέπουν απώλειες σχεδόν 600 μονάδων.