Αναβάλλονται για τον Ιανουάριο οι «σκληρές» αποφάσεις για το άνοιγμα κλειστά επαγγέλματα καθώς η κυβέρνηση, με ανοιχτό το μέτωπο του προϋπολογισμού στην Βουλή, θέλει να αποφύγει τη ρήξη με τους επαγγελματικούς κλάδους και προτιμά να προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις αντί σε ανατροπές με τους συλλογικούς φορείς.
Ισχυρό «μπλοκ» απέναντι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων συγκροτούν δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, γιατροί, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί, οικονομολόγοι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, με στόχο να αποτρέψουν τις επικείμενες αλλαγές που αποτελούν και δέσμευση του μνημονίου που υπογράψαμε με την τρόικα.
Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για το νομοσχέδιο που αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο. Τα επιμέρους υπουργεία όμως θα πρέπει να ρυθμίσουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους με προεδρικά διατάγματα
Οι πρόεδροι των επιστημονικών συλλόγων τους υπέγραψαν κοινή ανοιχτή επιστολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία κάνουν λόγο για απαξίωση τους από την Πολιτεία και ζητούν να μην καταργηθούν οι κατώτερες αμοιβές από τις οποίες, όπως λένε, το κράτος εισπράττει τεράστια ποσά με τη φορολόγηση στην πηγή και την είσπραξη ΦΠΑ.
Τονίζουν χαρακτηριστικά πως «οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και η προσπάθειά μας για μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση βάλλεται, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να επιβιώνουν με 600 ή και λιγότερα ευρώ. Θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε τέτοιας απαξιωτικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία»
Με βάση το νέο πλαίσιο, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, κάθε υπουργείο ξεχωριστά θα αναλάβει να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων για τις διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των επαγγελμάτων τα οποία το αφορούν.
Βάσει και του μνημονίου η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών στην λειτουργία του επαγγέλματος αλλά και στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, που εισπράττουν από τους πελάτες τους, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί λογιστές με στόχο τη μείωση των αμοιβών πως όφελος των πολιτών.