Η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρώπης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν κατά την έναρξη των διμερών οικονομικών συνομιλιών στο Πεκίνο.

Όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Νέα Κίνα και Dow Jones, ο Γουάνγκ Τσισάν δήλωσε ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση δημοσιονομικού τους χρέους.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός σινο-ευρωπαϊκού διαλόγου για οικονομικά και εμπορικά θέματα και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ηγείται ο ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας και της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», δήλωσε ο Γουάνγκ Τσισάν.

Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από την πλευρά του ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν μία ισότιμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις επιχειρήσεις τους, καθώς και στις πρώτες ύλες. Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων τεχνολογίας των οποίων κατέχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται επίσης στις συνομιλίες του Πεκίνου, δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.

Η ΕΕ είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται, όπως και οι Αμερικανοί, για τη χαμηλή ισοτιμία του γιουάν που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές.