Μέσα στο προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρουσιάσει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προσδοκώντας σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Με τις ρυθμίσεις που οριστικοποιούνται το προσεχές διάστημα αίρονται οι περιορισμοί στα επαγγέλματα των φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, τεχνιτών αρτοποιών, κίνηση που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει κύμα ισχυρών αντιδράσεων.

Ειδικότερα:

Δικηγόροι: σημείο τριβής με την κυβέρνηση είναι η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης. Με το άνοιγμα του επαγγέλματος θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και οι δικηγόροι θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ θα επιτρέπεται η διαφήμισή τους.

Συμβολαιογράφοι: ενδέχεται να μην ανοίξει ολοκληρωτικά το επάγγελμα, επειδή υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς ασκούν κατά παραχώρηση δημόσια εξουσία. Προβλέπεται, πάντως, άρση των περιορισμών για την ελάχιστη αμοιβή, καθώς και των γεωγραφικών περιορισμών για την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Φαρμακοποιοί: το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να καθιερωθεί σύστημα εκπτώσεων που θα κάνουν τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους. Προϋπόθεση θα αποτελεί η άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν θα συνεπάγεται και ελεύθερη αδειοδότηση για ίδρυση νέων φαρμακείων, ούτε πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ.

Αρτοποιοί: Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση.

Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κλπ): Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση για την άρση των περιορισμών θα είναι γενική, ενώ οι λεπτομέρειες για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά θα ορίζονται στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις.