Πρόσθετα κεφάλαια 577 δισ. ευρώ θα χρειασθούν οι πολύ μεγάλες διεθνείς τράπεζες για να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που προβλέπει η Βασιλεία ΙΙΙ, σύμφωνα με σχετική μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή της Βασιλείας.

Η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε σήμερα και το κείμενο με τους αναλυτικούς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και την επάρκεια της ρευστότητας των τραπεζών, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών και τους επικεφαλής των Εποπτικών Αρχών και στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στην πρόσφατη σύνοδο της Σεούλ.

Οι τράπεζες θα χρειασθούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους σταδιακά έως το 2018, επειδή το επίπεδο των ιδίων κεφαλαίων τους πρέπει με τους νέους κανόνες να αυξηθεί στο 7%. Το ποσό των 577 δισ. ευρώ υπολογίσθηκε από την Επιτροπή της Βασιλείας για 94 μεγάλες τράπεζες – με κεφάλαια Tier 1 άνω των 3 δισ. ευρώ – με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2009. Για 169 μικρότερες τράπεζες υπολογίσθηκε ότι στο τέλος του 2009 χρειάζονταν επιπλέον 25 δισ. ευρώ, ποσό που είναι λίγο υψηλότερο από τα κέρδη μετά φόρων που είχαν το 2009.