Το δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 644 εκατ. ευρώ άνοιξε  η Κομισιόν στην έκθεσή της για την πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας καθώς υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε διάφορους τομείς. 

Παράλληλα η θετική αξιολόγηση οδηγεί σε ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. ευρώ από τη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο που είχε πάρει η χώρα το 2012 από τον EFSF για επαναγορά χρέους. Τόσο η επιστροφή των SMPs και ANFAs όσο και η μη ενεργοποίηση του επιτοκιακού περιθωρίου είναι μέτρα που εφαρμόζονται μετά την έξοδο από το μνημόνιο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως αναφέρεται, σε ορισμένους τομείς απαιτούνται περαιτέρω βήματα ώστε η Ελλάδα να επιτύχει πλήρως τους στόχους της. Αυτό ισχύει κυρίως για την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας υγείας με την πλήρη εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης, την κωδικοποίηση του εργατικού δικαίου, καθώς και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τονίζεται επίσης ότι από την αρχή του 2022 συνεχίστηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται πάντως ότι αν και τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέλλον, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, το κόστος χρήματος αυξάνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών πιέζονται από τον υψηλό πληθωρισμό.