Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο το οποίο ξεκίνησε τις διαδικασίες σύνταξης του προϋπολογισμού του 2023. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, στα υπουργεία και τους φορείς για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού η οροφή των δαπανών μπαίνει στα 68,8 δισ. ευρώ, παρά τη δέσμευση για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Σε σχέση με τα φετινά ανώτατα όρια (64,5 δισ. ευρώ) οι δαπάνες το 2023 είναι αυξημένες κατά 4,2 δισ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το κονδύλι του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που ενσωματώνει αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιδοτήσεις, είναι αυξημένο κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 21,8 δισ. ευρώ για το 2023 από 19,8 δισ. ευρώ φέτος. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των πόρων σε Υγεία και Παιδεία κατά 600 εκατ. ευρώ και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αποτελούν προπομπό για τα κύματα των προσλήψεων που θα ακολουθήσουν σε αυτούς τους τομείς.
Στην εγκύκλιο Σκυλακάκη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο οικονομικά περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και για τον λόγο αυτό «η ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες είναι αυξημένης σημασίας».
Όπως αναφέρεται, «στο επίκεντρο βρίσκεται η οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας» καθώς το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα έχει τινάξει στον αέρα τον αρχικό σχεδιασμό με τις επιδοτήσεις στα νοικοκυριά, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει νέους υπολογισμούς με περισσότερα λεφτά από το δημοσιονομικό μαξιλάρι.
Επίσης, σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, «συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων» καθώς, πέρα από τις επιδοτήσεις για την επούλωση των πληγών στα νοικοκυριά από την πληθωριστική καταιγίδα, υπάρχει παράλληλα και ο δρόμος προς την κάλπη.
Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι ο τελευταίος από την παρούσα κυβέρνηση, λογικά φέτος η ΔΕΘ θα μετατραπεί σε προεκλογικό μπαλκόνι, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να προσέρχεται με ενισχυμένο καλάθι παροχών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους στον σχεδιασμό για το 2023 μπαίνει και η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με προοπτική την πλήρη κατάργησή του από το 2024. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την πορεία των φετινών εσόδων αλλά και πιο ακριβής αποτύπωση των δημοσιονομικών προβλέψεων για το επόμενο έτος, ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή. Η εγκύκλιος Σκυλακάκη προσδιορίζει ότι οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.